in

Bio sam u dilemi doći ili ne, ozbiljnije se stvari događaju kod kuće i u regiji

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Zoran Milanović u New Yorku

Foto: HTV / HRT

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uoči početka Opće skupštine UN-a idući tjedan susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku i bilateralno se sastaje s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom.  Na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u Pittsburghu i Chicagu.  

U Hrvatskom centru Nikola Tavelić održan je susret s Hrvatima u New Yorku.

Predsjednik RH Zoran Milanović boravak u New Yorku počeo je sudjelovanjem na svetoj misi u crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje se Hrvati okupljanju od 1974. S njim je bila i njegova supruga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sa suprugom i ostali dužnosnici.

U 17 sati po lokalnom vremenu Milanović će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a u utorak se sastaje s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a dominirat će teme koje, kazao je Milanović, nisu u njegovom fokusu, a on će se baviti onime što je važno u našem okruženju, među ostalim i Bosnom i Hercegovinom i pravima Hrvata u BiH.

U New Yorku je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uz politički blagoslov aktualnog predsjednika, javila je novinarka HTV-a Branka Slavica u Dnevniku HRT-a.

Milanović je kazao da je bio u dilemi da li da dođe.

– Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu, rekao je.

Milanović: Hrvatska je jako sigurna zemlja i nikada nije bila stabilnija

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je okupljenim Hrvatima u Centru sv. Nikole Tavelića u New Yorku da je Hrvatsko “jako sigurna zemlja” i da nikada nije bila stabilnija te da je odgovornost Hrvatske da njeno susjedstvo također ostane sigurno.

– Ne mogu puno učiniti, ali kao predsjednik, moj glas se u regiji čuje, analizira se, kritizira, ali ja ću nastaviti, rekao je Milanović, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Hrvatski je predsjednik kazao da je nezadovoljan razvojem situacije u regiji, ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter.

– Srećom nije ’90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina, poručio je Milanović.

– I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja, dodao je.

Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, “nikada nije bila stabilnija”, ocijenio je Milanović.

Osvrnuo se i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske, istaknuvši da je važno povući “svaki mogući euro” te da “u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla”.

Članstvom u EU-u Hrvatska je dala “dobar dio svoga legitimiteta i suvereniteta”, a samo članstvo, iako je dobro za Hrvatsku, “nije bez negativnih posljedica”.

– Moramo kao mala nacija iz toga izvući maksimum za sebe, biti sebični i boriti se za svoje interese, poručio je Milanović.

Hrvatski predsjednik također je ponovio svoj stav o covidu-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

– Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti, kazao je.

Svoj govor okupljenima završio je riječima: “Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća”, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Grlić Radman: Očekujemo skoro ukinuće viznog režima

Ministar Gordan Grlić Radman kazao je da mu je drago da je već treći put u mandatu u New Yorku.

– Veliko je postignuće u bori s pandemijom COVID-19 da se ovaj sastanak održava uživo, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar je uoči svete mise u župi sv. Ćirila i Metoda istaknuo da mu je drago da je s predstavnicima hrvatske zajednice.

– Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola koja već okuplja i treće generacije. Znači da je želja za očuvanjem hrvatskog nacionalnog, jezičnog, kulturnog identiteta vrlo prisutna među Hrvatima u Americi, koji su dali i veliki doprinos američkom društvu, ali ne zaboravljajući vlastite korijene, što je dvostruko bogatstvo. Oni su naši neformalni promotori, oni koji su se još početkom 90-ih zalagali za priznanje RH, širili istinu o Hrvatskoj i borbi za slobodu. Pomagali su politički i humanitarno, slali su veliku pomoć, a to nije prestalo ni danas. Ponosni smo na njih. Vlada RH je prošle godine inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva. Očekujemo skoro ukinuće viznog režima, skladanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je za HRT. 

Grlić Radman: Hrvati u SAD-u su naši neformalni promotori

Hrvati u SAD-u pridonijeli su međunarodnom priznanju Hrvatske i danas su njen neformalni promotor, danas je istaknuo u New Yorku nakon sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

– Drago mi je da sam ovdje baš sa hrvatskom zajednicom. Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola, koja već okuplja i treće generacije, kazao je novinarima Grlić Radman.

– To svjedoči da u hrvatskoj zajednici postoji želja za očuvanjem hrvatskog nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta, dodao je.

– Hrvati su “dali veliki doprinos i prosperitet američkom društvu, svejedno ne zaboravljajući vlastite korijene, što je zapravo dvostruko bogatstvo”, istaknuo je Grlić Radman.

– Oni su naši neformalni promotori, zaključio je, dodavši da su se američki Hrvati zalagali za priznanje Hrvatske te su “širili istinu o hrvatskoj borbi za slobodu protiv velikosrpskog agresora”.

Hrvati u SAD-u pomogli su Hrvatskoj politički, kao i humanitarno slanjem velike pomoći, poručio je šef hrvatske diplomacije.

– Njihov intenzitet i ljubav nije prestala ni sada, ni nakon 30 godina hrvatske slobode, kazao je.

Podsjetio je i da je vlada u 2020. inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva kojim je, kako je kazao, “svim potomcima hrvatskog naroda” olakšano stjecanje državljanstva.

Na pitanje o sudjelovanju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u aktivnostima predsjednika Zorana Milanovića za vrijeme 86. skupštine UN-a u New Yorku, Grlić Radman je kazao da podržava “sve što ide u pravcu promocije hrvatskih nacionalnih interesa.”

Grlić Radman boravi u SAD-u 19. do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjelovat će od 20. do 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s nizom kolega iz Europe i svijeta, priopćio je ranije MVEP.

Ministar 23. rujna putuje u Pittsburgh gdje će se susresti s predstavnicima Hrvatske bratske zajednice, a dan kasnije njegov put u SAD završava u Chicagu gdje će se susresti s predstavnicima gradskih vlasti te hrvatske zajednice, kao i posjetiti obližnje sveučilište Notre Dame u Indiani.

Na misi u župnoj crkvi Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu predsjednik RH Zoran Milanović je sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca

Sudijska komisija kantonalnih saveza održala seminar