in

Sada je farma s laboratorijem, ali će biti novi Imunološki zavod

Slatka-Tajna.Eu

Imunološki zavod će se obnoviti

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Dok u svijetu, najviše do sada u povijesti čovječanstva, raste potreba za proizvodnjom cjepiva, u Hrvatskoj se u protekle dvije godine nebrojeno puta postavilo pitanje o našem, ne tako davno iznimno korisnom Imunološkom zavodu. Napokon su stigle dobre vijesti. Nova tvornica u kojoj će se ponovno pokrenuti proizvodnja počet će se graditi u Brezju kod Svete Nedelje.

Sad je to samo farma s laboratorijem i mnogo pokusnih životinja. Bude li sve išlo po planu, za tri godine ovdje će biti cijeli mali grad – novi Imunološki zavod. Uz postojeće, trebat će im i novi zaposlenici.

Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda, kazao je da će se pomalo krenuti u osposobljavanje, uz potporu Sveučilišta, vjerojatno uspješne studente pri kraju studija koji bi se željeli priključiti.

Epidemija koronavirusa svima je otvorila oči te ministar zdravstva zajedno s ravnateljem već godinu dana planira revitalizaciju Zavoda.

– Proizvodnja virusnih cjepiva je nešto što je najaktualnije na svijetu. Matični sojevi virusa rubeole, parotitisa i morbila su nešto što je od iznimne vrijednosti. Ja to volim nazvati nacionalno blago, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Projekt je vrijedan sto milijuna eura. Investirat će država, domaći institucionalni fondovi, a stići će novac i od europskih fondova. Bit će smješten u Brezju, 20-ak kilometara od Zagreba, nadomak Svete Nedelje. Gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec, izjavio je kako vjeruje da će se naći pametan i održiv model javnog i privatnog partnerstva. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Već do idućeg ljeta počet će proizvodnja zmijskog protuotrova koji smo dosad naručivali izvana i skupo plaćali. Ministar Beroš napominje da se Hrvatska ne može osloniti na svjetsko tržište jer “nema svugdje naših zmija”.

– Ovo je bio brand Imunološkog zavoda, zmijski protuotrov. Nadam se da će tako i ostati. Garantiram da će biti opet najbolji, rekao je Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja. 

Nakon godina propadanja, stručnjaci Imunološkog zavoda željno čekaju da u novim uvjetima pokažu što sve znaju i mogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PUKLO JE: Milan Milošević i Kija Kockar više se ne druže

Musić sudi Premijer ligu, a ne poznaje Pravila nogometne igre