in

Musić sudi Premijer ligu, a ne poznaje Pravila nogometne igre

Slatka-Tajna.Eu


Sudija više nije “zrak”


Duel 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Širokog Brijega opravdao je očekivanja.



Dosta dobru fudbalsku predstavu odigrali su Borac i Široki Brijeg. Domaći su slavili rezultatom 2:1, a najslabiji akter meča bio je glavni sudija Admir Musić.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Imao je ovaj sudija nekoliko odluka na štetu gostujuće ekipe, no možemo slobodno reći da je jedan momenat sa večerašnjeg meča pokazao da je Musić zalutao na premijerligaške terene.

Igrala se 60 minuta, otprilike na sredini terena nakon jednog duela dvojice igrača lopta je pogodila glavnog sudiju meča. I umjesto da automatski zaustavi igru kako nalažu Pravila nogometne igre usvojena na početku sezone 2019/2020, Musić je pustio prednost.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Vjerovatno je Musić prespavao predavanja kada se govorilo o novim Pravilima nogometne igre, pa se još uvijek koristi onim starim prema kojima je sudija bio tretiran kao “zrak”, odnosno kada bi ga lopta slučajno dotaknula igra bi se nastavila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, nova Pravila nogometne igre jasno i glasno kažu da svaki dodir lopte i sudije znači zaustavljanje igre. Sudija potom uzima loptu i podbacuje je ekipe koja je bila u njezinom posjedu prije nego što ga je dodirnula.

Da li će ovo u svom izvještaju konstatovati i kontrolor suđenja i kakvu će ocjenu dobiti Musić vjerovatno ćemo saznati tokom iduće sedmice, no postavlja se pitanje kako na listi sudija može biti sudija koji ne poznaje Pravila nogometne igre.

I u ovoj situaciji, slobodno sudijsko uvjerenje” Musića ne može opravdati. Intenzitet prekršaja, da li je posljednji igrač odbrane, da li treba pustiti prednost ili ne, u ovom slučaju jednostavno “ne piju vode”. Radi se o nepoznavanju Pravila nogometne igre i takav sudija ne smije suditi utakmice elitnog ranga bh. fudbala.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa








Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sada je farma s laboratorijem, ali će biti novi Imunološki zavod

Trudna Ana Sević: Sedam mjeseci nakon poroda, pjevačica čeka treće dijete!