in

Političkim nasiljem u Srebrenici se nameće podobni Bošnjak

Slatka-Tajna.Eu

Ćamil Duraković, kojeg su odbornici u Skupštini opštine Srebrenica smijenili sa mjesta predsjednika te skupštine, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve iznenadila bošnjačka podrška inicijativi srpskih stranaka za njegovu smjenu.

“Nismo mogli ni u snu zamisliti da će, kada srpske stranke iniciraju smjenu Bošnjaka, koji je prijavio nekoga za negiranje genocida, da će neki Bošnjak u roku od 15 minuta priču o genocidu svesti na tri godine mandata i prilike da sjedi na poziciji predsjednika Skupštine. Moramo vidjeti kako dalje nastupati”, kaže Duraković.

On je u četvrtak (16. septembra) razriješen dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica nakon što je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije Repubike Srpske (RTRS) zbog negiranja genocida.

Na njegovo mjesto je postavljen Salko Tursunović, koji je na lokalnim izborima 2020.godine bio kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Skupštinu Opštine Srebrenica čini 21 vijećnik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka u Skupštini opštine tog grada, u kojem su julu 1995. godine srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima, danas imaju šest odbornika.

Lista “Moja adresa: Srebrenica”, koju uz SBiH čine Stranka demokratske akcije (SDA) Savez za bolju budućnosti i Pokret demokratske akcije ima pet odbornika, a lista Demokratske fronte (DF)- Građanskog saveza jednog odbornika. Tih šest odbornika su Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Salko Tursunović, Zulfo Salihović i Almir Dudić i Dželaludina Nukić.

RSE: Kako komentarišete da je Salko Tursunović izabran za novog predsjednika Skupštine opštine Srebrenica?

RSE: Evo danas se ispostavilo da se jednim oblikom političkog nasilja nameće Bošnjacima koji to Bošnjak podoban da bi srpske stranke prihvatile njega na poziciji predsjednika. Evo nažalost mi smo napustili ovu sjednicu danas, naravno ne želimo svjedočiti političkom cirkusu koji su proveli, ali žalosna je činjenica da je jedan Bošnjak iz našeg Kluba, koji je jutros na sjednici Kluba glasao drugačije, a već na samoj sjednici postupio na način da smo nas pet izašli i zamjenik načelnika kao šesti on je ostao tamo i nažalost prihvatio da on bude taj koji će legitimno zastupati Bošnjake u Skupštini, ali Klub je još uvijek jedinstven.

RSE: Na koji način će dalje raditi odbornici bošnjačke nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica?

Duraković: Mi ćemo večeras imati klub i razmotriti kako dalje. Tusunović nije dio kluba “Moja adresa: Srebrenica”, jer je ovo uradio samoinicijativno. Mi smo imali stav kao Bošnjaci koji smo dobili povjerenje građana da zastupaju njihove interese u Skupštini. On je to uradio samoinicijativno, nas pet je na drugoj strani. Kolege iz srpskih stranaka su odabrale podobne, a ne legitimne Bošnjake da sa njima sarađuju i vidjećemo kako ćemo dalje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










RSE: Vi ste smijenjeni sa pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica. Kao razlog je navedeno to što ste podnijeli krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske zbog negiranja genocida Branimira Đuričića?

Duraković: To je jedna sveukupna kampanja od samog formiranja lokalne vlasti, dakle onoga momenata kada je mene Klub Koalicije „Moja adresa je Srebrenica“ i DF (Demokratska fronta) kada su me predložili na tu poziciju, već od tada je načelnik Opštine sa nekim odbornicima iz opozicionih stranaka negodovao moje postavljenje i od tada se vršila kampanja moje diskreditacije iz razloga što sam ja bio Bošnjak koji nije šutio na diskriminaciju unutar institucija ovog entiteta.

Na kraju je i sam Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH ) dao izjavu nakon podnošenja moje krivične prijave protiv novinara Branimira Đuričića za negiranje genocida.

RSE: Šta se dešava sa krivičnom prijavom koju ste podnijeli protiv novinara RTRS?

Duraković: Ja sam dao izjavu, kod mene su bili istražitelji SIPE. Tužilaštvo će odrediti dalji tok istrage.

RSE: Koliko je ova situacija paradoksalna da ste smijenjeni Vi, kao podnosilac krivične prijave protiv osobe koja je negirala genocid, u gradu u kome se genocid desio?

Duraković: Ovo se svelo na lični interes osobe. Da su mene smijenili na pitanju vodovoda, mogao bih da razumijem činjenicu da neki drugi Bošnjak dođe i kaže biću ja. Ali, na temi genocida i prijavi negatora genocida da neki Bošnjak u roku od 15 minuta sjede na poziciju predsjednika Skupštine po uslovima Milorada Dodika i onih koji negiraju genocid je razočaravajuće.

Ja još uvijek sebi ne mogu doći da skontam šta je u glavi tog čovjeka, da je dostojanstvo naših žrtava dao za tri godine mandata. Tako to meni liči, a Srbi su to jedva dočekali na način da sada imaju legitimno uporište i pričaju kako su ispoštovali zakon time što su imenovali Bošnjaka na mjesto predsjednika Skupštine.

RSE: Može li se ovdje govoriti o predizbornoj kampanji za opšte izbore naredne godine?

Duraković: Ne vjerujem, ne znam. Znam da od konstituisanja lokalne vlasti se vodila ova kampanja da se ja smijenim, tako da to nije nešto što je tek postalo.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LJETO NIJE GOTOVO: Jelena Veljača bez šminke i mokra

Izbacili Dinamo pa šokirali Šahtar na startu Lige prvaka, pao i novi rekord! / Bljesak.info