in

Kina želi ući u pacifički trgovinski savez CPTPP

Slatka-Tajna.Eu

Kina je podnijela zahtjev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), objavilo je ministarstvo trgovine.
Kineski ministar trgovine Wang Wentao uručio je zahtjev novozelandskom ministru trgovine Damienu O’Connoru, saopćilo je ministarstvo.

Wang i O’Connor održali su telefonsku konferenciju na kojoj su razgovarali o koracima koji bi trebali uslijediti nakon podnošenja zahtjeva, saopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

CPTPP je izrastao iz Transpacifičkog partnerstva (TPP) koje je zamišljeno kao ekonomska protuteža kineskom uticaju u pacifičkoj regiji i igralo je centralnu ulogu u strateškom zaokretu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, ali njegov nasljednik Donald Trump povukao je SAD iz pakta 2017. godine.

Godine 2018. TPP je zamijenio CPTPP koji je potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Čile, Japan, Novi Zeland, Meksiko, Maleziju, Čile i Vijetnam.

Zemlje-potpisnice zajedno predstavljaju 13,4 posto svjetskog BDP-a približne vrijednosti 13.500 milijardi dolara, što savez svrstava među najveća područja slobodne trgovine u svijetu po vrijednosti BDP-a.

Japan, koji ove godine predsjeda CPTPP-om, saopćio je da će se konsultirati sa zemljama članicama o odgovoru na kineski zahtjev, ali nije naznačio kada bi ga se moglo očekivati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Japan vjeruje da treba utvrditi je li Kina, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje TPP-11, spremna ispoštovati iznimno visoke standarde”, rekao je  japanski ministar privrede Yasutoshi Nishimura.

Pristupanje CPTPP-u bilo bi veliki poticaj za Kinu koja je isticala da kineska i australska ekonomija imaju ogroman potencijal za saradnju. Međutim, odnosi između dviju zemalja pogoršali su se u posljednje vrijeme.

Velika Britanija počela je u junu pregovore o ulasku u sporazum, a za članstvo je zainteresiran i Tajland, navodi Reuters.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nakon zamrzavanja podbratka Tarik zateže kožu: Smetalo mi je

Sa fakulteta na autobusku stanicu: ‘Od Austrije očekujem šansu’