in

“BiH smatram svojom državom. Ko daje certifikat ko je veći, a ko manji Srbin?”

Slatka-Tajna.Eu

Mirjana Marinković – Lepić, zastupnica u Predstavničkom domu PSBIH, za N1 je govorila o tome kako posljednje Dodikove poruke o Bosni i Hercegovini djeluju na druge građane koji žive u BiH, a srpske su nacionalnosti, da li svi misle na isti način, te zbog čega ih on šalje.

Osvrnula se i na primjere hrabrosti i odlučnosti zastupnika u BiH, kao i na očekivanja o razrješenju glavne tužiteljice Gordane Tadić, zbog, kako kaže, bahatosti i inertnosti.

”Jedino zajedničko što Dodik i ja imamo – to je nacionalnost. Štaviše, ovo je postalo toliko degutantno da ja nemam riječi. A ja postavljam pitanje: Ko je to ko će dati certifikat ko je veći a ko manji Srbin? Da li to znači da samo Srbi koji negiraju BiH i koji BiH ne smatraju svojom državom su oni neki pravi Srbi?

Ja sam rođena u Srbiji, kao beba sam donijeta u BiH, cijeli život sam ovdje provela i naravno da BiH smatram svojom državom. Nisam naturalizovana državljanka Srbije kao mnogi sad građani RS-a kojima je dato državljanstvo samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi”, navodi Marinković-Lepić komentarišući Dodikovu izjavu kako je njegova zemlja zapravo Srbija.

Zašto Dodiku treba prizvuk devedesetih?

Naglasila je i to da Dodik ima razloge zbog kojih u zadnje vrijeme sve jače ponovo problematizira nacionalnost, spominjući da je sve ovo podsjeća na devedesete kada su teme poput religije, nacionalnosti i državljanstva došle u prvi plan.

”Ovo treba ozbiljno shvatiti jer mi ovdje sve ima prizvuk devedesetih. Građani se ne brinu oko svakodnevnih stvari kako se u njima ne bi izazvao bunt zbog toga kako svakodnevno žive, da se prikriju afere, nezakonito trošenje sredstava i bogaćenje Dodika i njegove porodice. To je razlog zbog kojeg Dodik izlazi u javnost sa ovim temama i samo njih problematizira. Nije mi jasno kako to njegovi najvjerniji pratioci ne vide – ovo je sve žalosno i jadno”, dodala je.

O Istražnoj komisiji Parlamenta BiH: odlično smo se slagali

Kao članica Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama u BiH, osvrnula se i na dosadašnje uspjehe ove i sličnih komisija, hrabrost poslanika koji dolaze iz različitih stranaka, ali i posjasnila svoja očekivanja o razrješenju glavne tužiteljice Gordane Tadić.

”Velike pomake smo napravili i sa samim formiranjem komisije. Dva su velika postignuća: ostavka Milana Tegeltije i disciplinsko procesuiranje glavne tužiteljice Gordane Tadić zbog neprimjene CMS sistema u Tužilaštvu BiH. Pritisak javnosti i otkrivanje činjenica dovelo je do ovih rezultata koji su prije godinu dana bili nezamislivi. Također, vidimo i promjene u VSTV-u. Sve to govori da svojevrsna hrabrost i odlučnost određenog broja poslanika mora postojati da bismo krenuli dalje.”

Osvrnula se i na važnost saradnje poslanika iz različitih stranaka:

”Kao što su bili hrabri članovi Komisije za sigurnost koji su prikupili ogromni broj činjenica vezanih za aferu ‘respiratori’, bili smo i mi – ljudi iz različitih članaka, radili smo zajednički i bez sukobljavanja. Odlično smo se slagali i radili i mislim da je to put da nas izvede iz mraka.”

Očekujem da će Gordana Tadić biti razrješena dužnosti glavne tužiteljice

”Mislim da ima puno osnova za razrješenjem glavne tužiteljice, počevši zbog nekorištenja CMS sistema koji je trebao da obezbijedi neovisnu dodjelu predmeta pojedinim tužiocima, a ona ga nije koristila nego je predmete dodjeljivala ručno, uz svoj potpis.

Također, i neaktivnost u podizanju optužnica u predmetima visoke korupcije, ratnih zločina, to je još nešto što ona nije radila. Mislim i očekujem da će ona zbog svoje inertnosti, bahatosti i nerada biti razrješena sa funkcije glavne tužiteljice”, objasnila je.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vukanović tvrdi da je Tadić razriješena dužnosti; službene potvrde još nema / Bljesak.info

Maskara za savršene trepavice – Business Magazine