in

VJETRENICA – POPOVO POLJE: URAĐEN NOVI DESETOGODIŠNJI PLAN UPRAVLJANJA

Slatka-Tajna.Eu

Vlada Federacije BiH se upoznala sa informacijom o provedenim aktivnostima na izradi Plana upravljanja za zaštićeni pejzaž Vjetrenica – Popovo polje (2021-2031), te zaključila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ispunilo obavezu i pratilo realizaciju njegove izrade.

S ciljem očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih dobara područje Zaštićenog pejzaža Vjetrenica – Popovo polje proglašeno je zaštićenim područjem zbog naglašene pejzažne vrijednosti, brojnih ugroženih i rijetkih vrsta i staništa te bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Nakon urađenog stručnog obrazloženja i Prijedloga zakona koji su finansirani na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) iz sredstava Globalnog fonda za okoliš (GEF), kojim je raspolagala Bosna i Hercegovina, a samim tim i FMOIT kao fokalna tačka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je 26.2.2021. godine donijela Zakon o proglašenju Zaštićenog krajolika Vjetrenica – Popovo polje u svrhu očuvanja i racionalnog korištenja prirodnog dobra koje je unikatno.

Ujedno, FMOIT je finansirao izradu Nominacionog faila za prijedlog spilje Vjetrenice s Popovim poljem na upis na svjetsku listu kulturnog i prirodnog nasljeđa (UNESCO lista).

Sastavni dio Nominacionog faila je i Plan upravljanja ovim krajolikom. Obzirom da je postojeći Plan upravljanja donesen za period 2011-2021. i da ističe ove godine moralo se hitno reagovati s ciljem izrade novog za period od 2021. do 2031. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuNa prijedlog FMOIT-a, Vlada FBiH je na 266. sjednici zadužila Fond za zaštitu okoliša da izdvoji 60.000 KM za izradu ovog plana.

Plan upravljanja je izrađen za period od deset godina, uz mogućnost izmjene i/ili dopune nakon pet godina.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prank Kuntilanak Paling Barbar || Lucu Bikin Ngakak

Stigao je dokumentarac o Michaelu Schumacheru / Bljesak.info