in

Stigao je dokumentarac o Michaelu Schumacheru / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo očekivani dokumentarni film ‘Michael Schumaher’ napokon je stigao na Netflix i nema sumnje da će izazvati zanimanje šire publike od kruga obožavatelja F1. Sedmostruki svjetski prvak u prosincu 2013. doživio je nesreću na skijanju, zbog koje je 6 mjeseci bio u komi. Od tada, gotovo već osam godina, Schumaher nije viđen u javnosti i o njegovom se zdravstvenom stanju gotovo ništa ne zna.

Što nam govori dokumentarac o čovjeku čije ime još uvijek snažno odjekuje u svijetu sporta?

Izvor: Promo fotografije / Michael Schumaher

Iako jedan od najuspješnijih ljudi u povijesti F1, Michael Schumaher bio je i jedan od najkontroverznijih ličnosti ovoga sporta i mišljenja o njemu su uvijek bila podijeljena. Stoga je bilo nerealno očekivati da će film naići na jednoglasno odobravanje kritičara koji su ga imali priliku pogledati prije objavljivanja, jer kao što rekosmo, mišljenja oko Schumachera oduvijek su bila podijeljena.

Filmaši su obećavali intiman portret čovjeka s nikad viđenim snimkama iz obiteljske arhive, razgovore s članovima obitelji, kolegama iz tima i drugim ključnim vozačima važnim za njegovu priču, ali premda je obećanje ispunjeno, neki kritičari nisu impresionirani onime što su dobili.

Filmski kritičar Telegrapha film je opisao kao ‘katastrofalno loše procijenjen’ i ‘robotskom vježbom pozicioniranja brenda Shumacher’, a svoj sud dali su i sportski novinari spomenutih britanskih novina koji su u problematiku Schumahera nešto bolje upućeni.

Video: SCHUMACHER | Official Trailer | Netflix

Prvo što treba reći, kažu sportski novinari The Telegrapha, svi koji su očekivali uistinu zaokružen pogled na Schumaherov lik, sa svim njegovim vrlinama i manama, ostat će razočarani. Ovo je dokumentarac snimljen uz dopuštenje obitelji u kojem kritika Schumachera nije bila dopuštena.

Iako se spominju glavne kontroverze, kao što su Adelaide 1994., Jerez 1997. i neke druge, Schumacherove manje popularne karakterne crte ili su zanemarene, ili opravdane.

Glavni Schumacherov protivnik u borbi za naslov prvaka 1994. godine, Damon Hill, sugeira da je Schumacher prešao granicu, ali odbija prosuđivati njegov postupak. ‘Učinio je to što je morao učiniti. Bih li učinio isto na njegovom mjestu? Ne znam’, suština je Hillovog pogleda na kontroverzu iz Adelaidea.

Izvor: Promo fotografije / Michael Schumaher

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuBivši šef Schumacherove momčadi Ross Brawn, priznaje da je njegov vozač 1997. pogriješio kad ga je Villeneuve preticao, ali kaže kako ‘Michael nije lagao, nego vjerovao da je istina to što govori’.

Bilo je tih kontroverznih situacija u Schumacherovoj karijeri dosta, ali dokumentarac ih ne spominje.

Druga stvar koju u The Telegraphu ističu je da je ovo film napravljen za Schumacherove obožavatelje.

Schumacherov beskompromisni karakter i ultraagresivni stil uglavnom su prikazani u pozitivnom svjetlu, kao dio nemirne potraga za savršenstvom ili kvalitetom koje možemo smatrati simpatičnim. Bivši njemački menadžer Willi Weber tako u jednom trenutku filma primijećuje kako je Schumacher u horoskopu Jarac i objašnjava kako se Jarci ne mogu ispričati, jer su uvijek u pravu i nikada ne griješe.

Iako o njemu ne otkriva puno, film pruža nostalgičan uvid u Schumacherov privatni život. Tu su snimke mladog Schumachera dok se još utrkivao u kartingu, prisjećanja Mike Hakkinena kako se sa svojim protivnikom utrkivao još kao dječak, ronjenje s Corinnom u UAE-a, njihovo vjenčanje, karaoke s Davidom Coulthardom, obiteljski odmor u Norveškoj…

Podataka o njegovom trenutnom stanju gotovo da i nema. Gdje je danas Schumacher i kako je, ni nakon gotovo dva sata dugog dokumentarca i dalje se ne zna, a skijaška nesreća je spomenuta tek na kraju. Većina komentara Corrine o trenutnom stanju njenog muža, poput onih ‘drugačiji je, ali ovdje’ ili ‘još uvijek mi svakodnevno pokazuje koliko je jak’, ne otkrivaju gotovo ništa, a čak i nisu filmska ekskluziva.

Mnoge će frustrirati to što film ne nudi novije Schumacherove snimke i ažuriranje njegovog medicinskog stanja, ali obitelj je jasno dala do znanja da njegovo stanje želi zadržati privatnim. A želje za čuvanjem njegovog dostojanstva moraju se poštivati, piše tportal.hr.

Izvor: Promo fotografije / Michael Schumaher

U nekim drugim rukama, ‘Schumacher’ je možda mogao biti moćniji, i svakako izazovniji, film, ali i ovaj nudi više nego dovoljno za zainteresirati stare i nove obožavatelje F1. No, ako su producenti htjeli surađivati s obitelji, a htjeli su, ovo je jedini način na koji se to moglo dogoditi, a doprinosi njegove obitelji filmu na kraju su najdirljiviji od svih.

Gina se tako prisjeća oca koji se vraćao s utrka i satima igrao s njom i Mickom, unatoč jet legu i iscrpljenosti. Mick priznaje da bi ‘digao ruke od svega’ kad bi mogao ponovno razgovarati s tatom, sad kad imaju tolik toga zajedničkog.

Nije rijetkost, kažu u Telegraphu, da se sportske zvijezde nakon smrti ponovno sagledavaju u simpatičnijem svjetlu, a iako je Schumacher i dalje s nama, taj je proces započeo u prosincu, a ovaj će film dodatno pojačati njegovu reputaciju sportske ikone.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VJETRENICA – POPOVO POLJE: URAĐEN NOVI DESETOGODIŠNJI PLAN UPRAVLJANJA

“Ovo je poruka i Beogradu, većinu toga smo razjasnili”