in

Priznajem, brojke su nas iznenadile

Slatka-Tajna.Eu

Ivana Pavić Šimetin

Foto: Dnevnik / HTV

– Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji zarazniji delta soj, kazala je u Dnevniku HTV-a Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

– Delta soj češće uzrokuje kliničku sliku i djeca nisu toliko bez znakova bolesti, kao što su bila prošle školske godine. Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali. kazala je. Dio brojki, dodala je – zacijelo je veći jer se povratkom u školu iz različitih razloga više djece i testira. 

Pavić Šimetin je iznijela podatke da su za djecu od 12 i više godina registrirana dva cjepiva – Pfizer i Moderna te da se dosad cijepilo 1.500 djece od 12 do 14 godina. Cijepilo se 28.000 djece od 15 do 19 godina. Od tih 28.000 je 14 posto populacije. Smatra da bi se trebalo više mladih ljudi cijepiti – naročito studenata i maturanata. 

“Tamo gdje nema razmaka, mora biti maska”

Na pitanje trebaju li se pravila nošenja maski u školama standardizirati s obzirom na to da se virus među školarcima itekako širi kazala je kako se radi o odluci Stožera prema kojoj nema potrebe nositi maske ukoliko se može osigurati razmak od 2 metra. U tom slučaju nema ni opravdanja inzistirati na maskama, smatra. 

Uvjeti za prelazak na online nastavu 

– Tijekom protekle školske godine, a to vrijedi i za ovu – odluka o tipu nastave je na županijskom stožeru. Razlog je taj što, ako je u jednoj školi situacija pogoršana, ne znači da je isto i u drugim školama u županiji. Taj se princip lani pokazao efikasnim obzirom da su djeca puno vremena provela u učionicama. Razlog zašto djeca odlaze na ‘online nastavu’, a tako je navedeno i u dokumentima WHO-a jest ‘kad se zaraza širi u školi i kad se iz škole širi na ostalu populaciju’, poručila je Pavić Šimetin.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Stanje u Europi se popravlja 

Hrvatska je na najnovijoj europskoj karti i dalje crvena. No, Portugal te dijelovi Francuske i Italije otišli su u narančasto. Situacija se poboljšava. Pavić Šimetin smatra da je uzrok tomu cijepljenje. Naime, u Portugalu je cijepljeno 96 posto odraslih osoba, a u ostalim zemljama postotak je veći od 80 posto.

– Sigurno da je cijepljenje tomu pomoglo, uz činjenicu da je kod njih četvrti val krenuo ranije nego kod nas. To je nama dalo velikog zamaha u turističkoj sezoni, jer smo duže bili u zelenom i naračastome. Kombinacija velikog broja cijepljenjih i prirodni tijek epidemije dovodi do nižih brojki, zaključila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BURAN ŽIVOT PJEVAČICE Sve Severinine ljubavi: Od muzičara, preko “kralja bakra”, do fudbalera

CBBiH JE SAVJESNI I ZAKONITI VLASNIK PARCELE U KRANJČEVIĆEVOJ ULICI