in

“Ovo je poruka i Beogradu, većinu toga smo razjasnili”

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj, gdje se sastao sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Na konferenciji poslije sastanka poručuju da je susretom poslata i poruka Beogradu.

Zoran Milanović je na zajedničkoj konferenciji za medije, govoreći o Đukanoviću, rekao da njegov crnogorski kolega “nije oldtajmer”, da je u punom pogonu i da će o svemu sud dati narod u Crnoj Gori.

Predsjednik Hrvatske rekao je da je poziv predsjedniku Crne Gore uslijedio “nakon onih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana”.

Na pitanje novinara da li je današnjim susretom poslata poruka Beogradu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Milanović je odgovorio da svakako jeste.

“Razlog mog poziva je moja želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nisu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili”, rekao je Milanović.

Podsjetio je i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU.

“Uz pomoć hrvatske vlade otvorila je zadnje poglavlje i pitanje je što sad? Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su zaslužile da davno počnu pregovore”, kazao je Milanović.

Naveo je da ima sumnju u stvarne ciljeve politike Beograda kada je članstvo u EU u pitanju.

Đukanović je na pres-konferenciji rekao da je dobro da su ljudi shvatili da svaka promjena koja se desi nije promjena nabolje.

Ne žali, kako je rekao, za ovih godinu dana od promjene vlasti do koje je u nekom trenutku moralo doći.

“Mislim da je ključno važno da u Crnoj Gori sazrijeva svijest o potrebi da imamo Vladu koja će štiti interese Crne Gore. U ovom trenutku mi to nemamo, Cetinje je to pokazalo”, naveo je Đukanović.

Govoreći o kanonski nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Đukanović je rekao da je u pitanju proces koji traži vrijeme i koji mora biti pažljivo vođen.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o povlačenju sa političke scene, predsjednik Crne Gore je rekao da se do sada tri puta povlačio iz politike.

Crnogorski predsjednik je rekao da je Milanovića upoznao sa društveno-političkim dešavanjima u Crnoj Gori koja, smatra, proživljava specifično i neobično iskustvo nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta.

“Danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzija da je vrijeme za prekompoziciju Zapadnog Balkana, da je vrijeme za recept po kom bi to područje živjelo mimo svijeta”, rekao je Đukanović, navodeći da su fokusirani na evropsku perspektivu Crne Gore.

Istakao je da Crna Gora Hrvatsku doživljava kao “dobrog susjeda, prijatelja i partnera u NATO-u”.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stigao je dokumentarac o Michaelu Schumacheru / Bljesak.info

S alkoholom povezano čak četiri posto svih vrsta karcinoma