in

Feraget za N1: Ne branim Gordanu Tadić, ispunila je sva obećanja

Slatka-Tajna.Eu

Advokat porodica Memić i Dragičević, Ifet Feraget kazao je u Pressingu na N1 da ne brani glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić, ali da je ukazao na selektivnu upotrebu prava u disciplinskom postupku protiv nje. Dodao je kako je Tadić “ispunila sva obećanja” koja je dala porodici Memić.

Narod je željan heroja, pravde…?

Nisam nikakav heroj. Ne hapsim ja zlikovce. Mislim da će narod biti sretniji ako ostanem advokat porodica Memić i Dragičević.

Vi se ne želite baviti politikom, a one koje prozivate ostaje na vlasti. Bojite li se za sebe?

Ne bojim se. Vjerujem da ljudi koji se bave zaštitom svih nas rade svoj posao. Nisam se bojao ni kada mi je poručeno da ću biti ubijen u Banjaluci.

Ko i kada vam je to poručeno? Da li je reagovala policija?

Nikada me iz policijskih agencija nisu nazvali i upitali ko mi je prijetio. Jedan čovjek iz Sarajeva mi je prije 3,5 godina kazao da ću biti ubijen ako odem u Banjaluku. Rekao sam mu da im javi put i vrijeme kada ću ići. Nemam straha. Kukavica umire dva puta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Feraget o Tadić

Optužuju vas da ste zbog slučaja Memić stali na stranu glavne tužiteljice Gordane Tadić?

Odbijam takve navode. Ne želim komentarisati disciplinski postupak protiv Tadić. Samo sam rekao da se protiv nje selektivno upotrebljava pravo. Također sam rekao kako je Tadić ispunila svako obećanje koje nam je dala.

Ne štitim nikoga. Ovo što radim ne traži klečanje. Ja zahtjevam pravdu. Gospoda Dragičević i Memić također zahtjevaju pravdu i pokazali su da sistem ne funkcioniše.

Zašto i kako se dešava da cure informacije iz tužilaštava?

Dešava se jer nadležni ne vode dovoljno računa. Interesantno je da postoje pojedini novinari i portali koji imaju,i to samo oni, ekskluzivne informacije. Očigledno služe nečijim interesima. Dakle, radi se o marionetama. Sistemi koji zataškavaju slučajeve Memić i Dragičević imaju interes da dostavljaju podatke pojedinim novinarima. ima intrs da dostavlja podatke pojedinim novinarima.

Kako će završiti ovi slučajevi?

Završit će se nastavkom borbe. Nisam prognozer. Odgovrno tvrdim da bi se stanje u našem pravosuđu drastično promijenilo ukoliko bi ove slučajeve doveli do kraja.

Hoće li tužioci i sudije, ukoliko se eventualno dokaže odgovornost, ikada odgovarati?

Zakon predviđa krivično djelo povrede zakona od sudije u vršenju službene dužnosti. Također i za tužioce. Dakle, odgovor je da. Sudije, tužioci i inspektori koji su učestvovali u zataškivanju trebaju odgovarati za takva djela. Predviđa se kazna i do 45 godina zatvora. U svakom slučaju, ukoliko ne dođe do utvrđivanja odgovornosti onih koji su doveli do ove situacije, povjerenje kod javnosti u rad pravosuđa sasvim sigurno neće biti uspostavljeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čaj koji rješava probleme

Otkriveno zbog čega su Ceca i Mili na sudu