in

Dogovorene aktivnosti za intenziviranje saradnje u oblasti direktnih stranih investicija između BiH i Grčke

Slatka-Tajna.Eu

Direktorica FIPA-e Milica Marković je tokom službene posjete Grčkoj i Međunarodnom sajmu Solun 2021, održala sastanak s prvim potpredsjednikom Privredne i industrijske komore Soluna Emmanouilem Vlachogiannisem i članom Odbora direktora solunske Privredne i industrijske komore Charilaosom Alexopoulosom. Konstatovano je da su najveće prepreke intenzivnijem ulaganju u Bosnu i Hercegovinu komplikovana transportna povezanost i nepostojanje direktne avio linije između dvije zemlje, ali da se sve više grčkih privrednika zanima za investicijske potencijale BiH. S ciljem upoznavanja solunsih privrednika s mogućnostima ulaganja u BiH, FIPA će u saradnji s Komorom organizovati webinar na kojem će se predstaviti iskustva trenutnih grčkih investitora u zemlji, kao i prilike za nova ulaganja.

Direktorica Marković se sastala i s predsjednikom i generalnim menadžerom Alexander Inovativne Zone u Solunu Loufakisom i Tramantzasom Konstantinosom. Razgovarano je o situaciji u ICT i BPO sektoru u BiH i Grčkoj, inovacijama i start-up ekosistemima, te mogućoj saradnji između sličnih organizacija u BiH.

Direktorica FIPA-e je održala sastanak sa šeficim Predstavnistva Republike Srpske u Solunu Jelenom Jovanović-Athanasiou, te se upoznala s aktivnostima Predstavništva i dogovorila zajedničku saradnju s ciljem promocije zemlje i prilika za ulaganje.

Direktorica FIPA-e je u Atini održala sastanak i s generalnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Grčke zaduženim za  međunarodne ekonomske odnose Ioannisom Smyrlisom i generalnim menadžerom Agencije Enterprise Greece koja se bavi promocijom stranih investicija u Grčkoj Georgiesom  Filiopoulosom i njihovim saradnicima, na kojem je naglasak  bio na unapređenju ekonomske saradnje, koja ne prati odličnu bilateralnu političku saradnju.

Na sastanku je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Grčkoj gdja Milica Ristović-Krstić, te su dogovoreni daljni planovi vezani za pripremu i realizaciju posjete grčke privredne delegacije Bosni i Hercegovini i organizaciji Poslovnog foruma do kraja godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Direktorica Marković je izrazila spremnost FIPA-e da bude domaćin privrednicima Grčke i da predstavi poslovni ambijent, raspoložive incesticijske projekte i lokacije za ulaganje. Također je razgovarano o intenziviranju saradnje FIPA-e i Enterprise Greece, te potpisivanje Memoranduma o saradnji koji bi definisao okvir daljih zajedničkih projekata, uvažavajući sve veći interes grčkih kompanija za BiH i region, i to prevashodno misleći na investicije, a potom i trgovinsku saradnju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ČOLA PRIZNAO S KOJOM PJEVAČICOM JE IMAO S*KS: Nakon 3 dana osjetio sam se ISKORIŠĆENO! Brvnara, kamin, svijeće, ali BEZ STRASTI!

BIO JE PREPOTENTAN, OKRUŽEN LJEPOTICAMA: Zorica Brunclik je jednom rečenicom osvojila Kemiša