in

100 najvećih u BiH:Zvijezde bh. biznisa pobrale aplauze i priznanja

Slatka-Tajna.Eu

Pod svjetlima reflektora  zasjale su najveće zvijezde bosanskohercegovačke ekonomije, na 34. svečanoj dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH“, u predivnom ambijentu sarajevskog hotela Hills.

Organizator ove tradicionalne manifestacije koja već godinama podržava i nagrađuje crem de la crem bh. ekonomije su Poslovne novine i analitički partner LRC, a suorganizator je bila Vanjskotrgovinska komora BiH, dok je i ovaj put ekskluzivni partner bila uspješna kompanija Euroexpress d.o.o. Banjaluka.
Dakle, pod svjetlima reflektora na pozornici dvorane hotela Hills našli su se šampioni bh. privrede koji su s ponosom pobrali priznanja za fantastične poslovne rezultate u prošloj godini. Priznanja su otišla u ruke malih, srednjih i velikih kompanija koje su bile najbolje u raznim kategorijama poslovanja, od ostvarenih prihoda, dobiti i izvoza, a posebno raduje da su priznanja došla i u ruke moćnih žena bh. biznisa koje su pokazale znanje koje su krunisale vrhunskim vođenjem kompanija na čijem su čelu.
Posebno priznanje
Jedno priznanje i ove godine se izdvojilo od ostalih. Riječ je posebnoj nagradi „Pečat 100 najvećih“ koje je ove godine otišlo u ruke Branimira Muidže, generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj i Heidelbergcement grupacije u BiH i Hrvatskoj. Tvornica cementa Kakanj prošle godine je ostvarila porast na svim poljima poslovanja od čega se izdvajaju porast dobiti od skoro 65 posto, prihoda od 23,4 posto i izvoza od skoro 14 posto, a za projekte društvene odgovornosti izdvojili su 550.000 KM. Ovi rezultati su ih doveli do ovog najvećeg priznanja koje je dodijeljeno tokom sinoćnje manifestacije.
No, zaslužena priznanja koje će krasiti njihove poslovne prostorije sinoć su dobile i druge kompanije koje su dominirale u svojim kategorijama.
U kategoriji malih preduzeća najveći izvoz i najveći prihod ostvarila je kompanija Famm iz Brčko Distrikta s prihodom od 37,6 i izvozom od 13,4 miliona KM. U istoj kategoriji najveću dobit (5,7 miliona KM) je imala firma Vertexinvest Group iz Brčko Distrikta.
Sjajnu proteklu godinu će pamtiti i kompanija Remus Innovation iz Sanskog Mosta koja je prošlu godinu imala najveći prihod i izvoz u kategoriji srednjih preduzeća (prihod 31,1, a izvoz 30,9 miliona KM). U istoj kategoriji najveću dobit (8,7 miliona KM) je imala firma Power Pharm iz Banjaluke.
Među velikim kompanijama izdvajaju se dvije – ArcellorMittal Zenica koji je imao najveći izvoz (335,1 milion KM) i tuzlanski Bingo s dobiti od 68,1 milion KM i prihodom od 1,2 milijarde KM. Bingo je i dobitnik čak tri priznanja za ostvarene poslovne rezultate u prošloj godini, a među navedenima je i ono za konsolidovani prihod koji je iznosio 1,27 milijardi KM.
Dodjelu svojevrsnog „oskara bh. privrede“ sinoć su umnogome uljepšale i dame, moćne žene bh. privrede. Kompanije koje su se našle rangirane na ljetsvicama 100 najvećih u BiH, a vode ih žene ostvarile su ukupno 3,1 milijardu KM prihoda prošle godine. Činjenica da od 746 rangirane kompanije 114 njih vode žene i da u tim firmama radi skoro 15.000 radnika, te da su one ostvarile izvoz od 582 i dobit od 243 miliona KM pokazuje svu snagu moćnih žena bh. privrede.
U kategoriji srednjih preduzeća na čijem su čelu žene, a po ostvarenom izvozu najbolja je bila firma Authority Partners koju vodi Amina Karić, a kojoj je uručeno prizanje „Žene u biznisu“. Još jedno takvo priznanje, ali za najbolji plasman u kategoriji velikih kompanija po dobiti otišlo je za Ružu Tomić-Fontana, glavnu direktoricu Coca-Cole HBC Adria, a za rezultate ostvarene u Coca-Cola HBC BH Sarajevo.

Nakon ovih priznanja zaslužene nagrade su uručene i direktorima kompanija koje su bile najbolje u svojim oblastima. BH Telecom je i dalje lider u oblasti „žičanih telekomunikacija s prihodom od 440 miliona KM, a Porsche BH Sarajevo u kategoriji „trgovina automobilima“ s prihodom od 150 miliona KM. U djelatnosti „trgovina na malo kozmetičkim proizvodima“ najbolja je DM drogerie markt s prihodom od 182 miliona KM, dok je u „proizvodnji oružja i municije“ najbolji konjički Igman s prihodom od 110 miliona KM. Lider u „mašinskoj obradi metala“ je TMD Group Gradačac koji je ostvario prihod od 93 miliona KM, dok je u djelatnosti „proizvodnja prehrambenih proizvoda“ vodeći brčanski Bimal koji je prošle godine ostvario prihod od 173 miliona KM. U kategoriji „proizvodnja osvježavajućih pića“ i dalje je prva Coca-Cola HBC BH Sarajevo s prihodom od 131 milion KM, dok je u djelatnosti „prerada i konzerviranje mesa peradi“ najbolja kompanija Argeta Sarajevo s prihodom od 91 milion KM.
U kategoriji „proizvodnja sirovog željeza i čelika“ najbolji je ArcelorMittal s prihodom od 608 miliona KM, dok je u kategoriji „arhitektonske djelatnosti“ vodeći Integral Inžinjering Laktaši s prihodom od 241 milion KM.
No, ni tu nije bio kraj sinoćnjeg spektakla u hotelu Hills u organizaciji Poslovnih novina. Zaslužena priznanja su otišla u ruke direktorima kompanija koje su ostvarile najveći prihod u pojedinim oblastima, među kojima su: GS Tvornica mašina Travnik, Tvornica cementa Kakanj, Mann Hummel Tešanj, EuroExpress Banjaluka, MG Mind Mrkonjić Grad, Establish Sarajevo, Jysk Sarajevo, Planet Soft Banjaluka, Derubis yacht Vitez, Mladegs-Pak Prnjavor, JP Apoteke Sarajevo, Imacosystemtehnik Usora i Termoelektro Brčko. Među onima koji su sinoć slavili, jer su bili najbolji u svojim djelatnostima su i Tecnofil BH Odžak, Agreks Donji Žabar, Rudnik mrkog uglja Banovići, Savox Milići, Kolektor CCL Laktaši, Rafting centar Foča, R&S Sarajevo, Tropik ribarstvo-Ribnjak Janj Banjaluka, JP Nacionalni park Una, Coly Company Sarajevo, ZOO Centar Sarajevo, Lokom Sarajevo, Margo Istočna Ilidža, Termograding Gacko, Sport Klub Sarajevo, Elektrokontakt Vareš, HI Destilacija Teslić, Ovnak Vitez i Franck Sarajevo.
Noć koju su obasjale zvijezde bh. biznisa uljepšale su i uveličale dvije mlade akademske umjetnice, sopranistica Dženana Huseinagić i magistrica klavira Dženana Šehanović-Sarajlić, kao i DJ Mahir.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘Povrijeđeni’ Hamilton završio u hotelu sa Instagram modelom

U NOVOM EXPRESSU: Da li je Tanja Savić tajno abortirala?