in

Zvukoterapija otklanja stres i jača imunitet

Slatka-Tajna.Eu

Od postanka čovjeka zvuk je sastavni dio mnogih rituala koji su imali za cilj da iscijele pojedinca ili zajednicu u skladu s običajima i prirodnim okruženjem

Savremene naučne studije sve više potvrđuju koliko muzika ili zvučne stimulacije ako ih koristi educirana osoba imaju preventivnu ulogu u otklanjanju stresa, pomažu bolji i kvalitetniji san, jačaju imunitet te bude kreativnost i optimizam, ističe dr sc. Mirsada Zećo.

Ona istražuje nove tokove u muzičkoj pedagogiji, zvukoterapiji, upotrebu zvučnih zdjela, planetarnih gongova i sličnih zvučnih stimulacija, kao muzičarka, predavačica i teoretičarka. Njena priča u ovoj oblasti je počela na doktorskim studijama sa mentorkom prof. dr Albinicom Pesek, gdje je počela otkrivati sve benefite zvukoterapije, koja je dosta mlada disciplina u odnosu na muzikoterapiju. Jer, kako ističe, kroz zvukoterapiju primjenjuje se organizovani zvuk i razne frekvencije koje imaju terapijske efekte.

“Iako sam doktorirala na temi koja tretira pozitivne efekte zvuka i zvučnih vibracija, ne bih se nazvala zvukoterapeutkinjom. Nažalost, u BiH, kao ni u regiji, još ne postoji dodiplomski studij koji bi zadovoljio ovakav interdisciplinarni pristup terapiji i nauci. Nadam se da ću imati priliku da se dalje stručno usavršavam u ovoj oblasti, i iako se ne predstavljam kao zvukoterapeut, moje zvučne kupke i radionice s djecom i odraslima svakako imaju pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje.

I baš tako, zvukoterapija može da donese samo pozitivne rezultate, jer kako Zećo potvrđuje u radu s djecom i odraslima nema kontraindikacija ukoliko ih koristi edukovana osoba.

“U muzikoterapiji se koristi najčešće umjetnička muzika i njeni elementi kao intervencija u medicinskom, obrazovnom i svakodnevnom okruženju u radu s pojedincima, porodicama ili zajednicama. Iako je muzikoterapija prije svega namijenjena osobama koje imaju tjelesne, emocionalne ili kognitivne poteškoće, može se koristiti za duboko opuštanje, reduciranje stresa, bolje raspoloženje ili za određene aktivnosti koje uključuju muziku”, ističe Zećo.

Takođe, poznate su i naučne studije iz zvukoterapije koje potvrđuju zdravstvena poboljšanja u radu s djecom i odraslima s mentalnim poteškoćama. No, Zećo ističe da je tu najvažniji holistički pristup i timski rad sa stručnjacima iz medicinske struke, psihoterapeutima, socijalnim radnicima i pedagozima.

Gong kupke ili zvučne improvizacije su namijenjene, prije svega, u terapeutske svrhe. Zvuk gonga je najčešće nosilac cijele kupke ili glavna tema u kombinaciji s ostalim terapeutskim instrumentima, zavisno od kreativnosti izvođača i instrumenata koje ima na raspolaganju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Klijenti tokom gong kupke većinom imaju različite senzacije na boje: pojavu sinestezije, mali bol ili nelagodu na određenim dijelovima tijela ukoliko su imali neku frakturu ili operaciju, javlja se osjećaj težine u nogama i rukama. Na gong kupkama rezultati dolaze postupno, cijeli pristup je holistički, uzimajući u obzir sve psihofizičke specifičnosti pojedinca”, opisala je Zećo.

Kada je riječ o muzici kao fenomenu jedinstvenom za sve ljude, ona ističe da je to iz razloga što je sinhronizacija s prirodom, autentičnom kulturom predaka kroz zvuk i muziku jedna od iskonskih potreba čovjeka, te da kulture širom svijeta nastavljaju da se služe muzikom kako bi se uvijek i iznova povezali s ritmom života.

Iako svakodnevno do najranijeg doba slušamo muziku i ona je involvirana u svaki segment naših života, drugačiji koncept zvuka, odnosno koncept zvukoterapije zasniva se na filozofiji da je sve vibracija, uključujući i ljudski organizam.

“Onog trenutka kad osjećamo bol ili imamo određeno oboljenje po principu zvukoterapije mi smo u disharmoniji. Terapeutski gongovi, zvučne zdjele, šamanski bubnjevi i slične zvučne stimulacije su terapeutski muzički instrumenti koji svojim zvučnim frekvencijama poboljšavaju psihofizičko stanje pojedinca”, objasnila je Zećo.

 PRVI ZVUK

“Neurološka ispitivanja sve više potvrđuju da se zvuk još u majčinoj utrobi povezuje s izvornim iskustvom zaštićenog prostora. Dijete proizvodi zvukove od rođenja, oni su prvi znakovi njegovog postojanja i sredstvo komunikacije, način da se upozna sa svijetom šumova i glasova, kao i svijetom muzike. Pažljivo odabrana muzička djela, slušanje muzike, pjevanje ili sviranje može značajno pomoći u preventivi i očuvanju zdravlja. Tehnike opuštanja, posebno zvučne stimulacije ovih terapijskih instrumenata, mogu se uklopiti u svakodnevni život svakog pojedinca”, istakla je Zećo.

“LOTUS JOGA FEST” NA VLAŠIĆU

Zećo će i ove godine na trodnevnom “Lotos joga festu” zajedno sa Ševkom Bajićem kreirati šamansko putovanje, posebnu zvučnu meditaciju sa šamanskim bubnjevima i gongovima. U prekrasnom ambijentu na planini Vlašić iskusni učitelji na ovom festivalu podižu svijest o ulozi i značaju holističkih metoda i tehnika u cilju boljeg kvaliteta života.

Festival joge će se održati od 17. do 19. septembra, a polaznice i polaznici će imati priliku učestvovati na više od 20 časova na kojima će im biti prezentovana znanja tradicionalnih i modernih joga škola. Određeni broj časova biće posvećen i šamanskim ritualima, meditaciji, te festivalskim novitetima poput seansi intuitivnog plesa. U sklopu drugog izdanja “Lotos joga festa” biće organizovan i Kids Corner, serija radionica kojom će najmlađi biti upoznati sa magičnim svijetom zdravlja i joge kroz igru i zabavu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Srbi koje je provokator Aleksandar Vučić pozvao da izvjese srpske zastave u Hrvatskoj, bi trebali izvjesiti hrvatske trobojnice”

Američki teniser diskvalifikovan na identičan način kao Đoković