in

Sad je na socijalnim službama da odrade slučaj u Krapinskim Toplicama

Slatka-Tajna.Eu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u emisiji “A sada Vlada”

Foto: HTV / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada” da je slučaj iz Krapinskih Toplica vrlo tužna priča koja se prelama preko leđa djeteta zbog stava roditelja. Rekao je da malo tko može razumjeti da netko svoje dijete ne pušta u školu zbog maske koja se mora nositi na hodniku. Maska se, kaže ministar, mora nositi. Smatra da ravnatelj postupa ispravno. Nada se da će se situacija riješiti i da će roditelji promijeniti stav.

– Pred školom je prosvjedovalo nekoliko ljudi koji imaju određene fiksacije zbog maske. Možda mogu lakše razumjeti nekoga tko se boji cijepljenja, ali ovo ne mogu razumjeti, rekao je.

Dodao je i da je policija ispred škole, na neki način neprimjetno, kako ne bi utjecala na ostalu djecu. Zaštitari su ondje zbog prosvjednika, od kojih neki čak i nemaju djecu, istaknuo je.

– Obrazovni proces ne smije se narušavati. Članak 11 Zakona o okupljanju i prosvjedovanju izrijekom kaže da okupljanje i prosvjedovanje ne smije biti u školi i oko nje dok su djeca u njoj, naglasio je Fuchs.

Govorio je i o mogućim posljedicama za roditelje.

– Sada socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla. Mi tu kao Ministarstvo ne možemo puno napraviti. Ne može puno napraviti vjerojatno niti ravnatelj sam po sebi. I sada postoji zakonom predviđena procedura o skrbi. U konačnici, već je to nekoliko puta rečeno, postoji, naravno, prije toga razgovori s roditeljima, postoje određene mandatne, novčane kazne, prekršajne kazne itd., i u krajnjoj liniji to vam je ta finalna procjena da se može čak, a ja se nadam da do toga neće doći, pokrenuti postupak oduzimanja djeteta zbog neodgovornog ponašanja i zapostavljanja djeteta u smislu njegovih obrazovnih procesa, dodao je.

Nesuradnja sa socijalnim službama kazneno je djelo

Ministar Fuchs kaže da ne očekuje slične incidente u ostalim školama te da je njegovo ministarstvo razgovaralo s policijom koja je zatim izdala upute policijskim postajama kako se ponašati i na što da obrate pozornost.

Kako će se određivati najbliži kontakt učenika

– Imamo prošlogodišnje iskustvo kada su se odgojno-obrazovne ustanove jako dobro nosile sa situacijom. Još jednom zahvaljujem ravnateljima i učiteljima na vrhunski odrađenoj školskoj godini i na njihovoj pomoći. Ove smo godine prilično “olabavili” mjere. To možda iziskuje malo jednostavniji pristup, ali imali smo i sastanak s epidemiolozima na kojem je zaključeno da u slučaju pojave zaraze u razredu, ne ide cijeli razredu u samoizolaciju, nego najbliži kontakti. Nije jednostavno odrediti najbliže kontakte jer se učenik više ili manje druži sa svima. Uskoro će se jasno i glasno reći da su najbliži kontakti dvoje učenika koji sjede u klupi, oni pokraj, eventualno oni ispred, a ne cijeli razred, kazao je Fuchs. 

Ugrožavanje obrazovnog procesa zbog samoizolacije

– Stavljanje djece u samoizolaciju uvijek je problem jer su istraživanja pokazala da ona utječe i na psiho-socijalno stanje djece. To je jedna od glavnih komponenti zašto su i one zemlje koje su imale tvrdi “lockdown” olabavile mjere. Zahtijevamo da roditelji djeci prije odlaska u školu mjere temperaturu i apeliramo na cijepljenje. Pristup je kombinacija procijepljenosti i epidemioloških mjera, rekao je.

Procijepljenost zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama

– Nisam previše zadovoljan. Osnovne škole su na 57%, gimnazije na 60% što se tiče nastavnika, u visokoškolskim institucijama je viša od 70%, a najbolja je procijepljenost u znanstvenim institucijama –  veća od 80%, rekao je Fuchs.  

U kojem će se slučaju prijeći na “online” nastavu

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nadam se da “online” nastavu nećemo primjenjivati u cijeloj državi. Ona je spremna. Snimljeno je oko 7000 videolekcija za više razrede, a za male je spremna Škola na Trećem, napominje.

Cijepljenje zaposlenih u obrazovanju i znanosti

– Razgovarali smo o tome i stav je da je u RH cijepljenje dobrovoljno, a što se tiče obrazovnog procesa, nastojat ću i dalje pozivati da se cijepljenjem zaštiti i sebe i druge. Za sada ne razmišljamo o COVID potvrdama, ali ako se bude pogoršavala situacija, morat ćemo i o tome razmišljati, rekao je Fuchs. 

O “poplavi” odlikaša

– Nije potrebno da netko problematizira znanje kada govorimo o četvorci. Poplava odlikaša nije samo specifikum Hrvatske. Nešto smo počeli raditi i trajat će to određeno vrijeme. Godine 2019. postignut je maksimum odlikaša. Prošle školske godine bili smo na razini 2018. Uvest ćemo probne nacionalne ispite gdje ćemo testirati učenike 5. i 8. razreda iz nekoliko predmeta kako bismo imali uvid u njihovo znanje. Nacionalni ispiti u prvom redu služe sustavu kako bi se vidjelo poučava li se na način na koji treba i ocjenjuje li se na način na koji treba. Provest ćemo i probnu državnu maturu jer je došlo do promjene kurikuluma. Sve drugo neće utjecati na ocjene učenika. Idemo na reformu obrazovanja u smislu prelaska na cjelodnevnu nastavu, što je predviđeno da se završi do 2030. Da bi se to postiglo, treba izgraditi nove škole, dječje vrtiće, dograditi one koji ne zadovoljavaju. Djeca su najmanje od 8 do 15 sati u školi i to će sigurno pridonijeti da se djeca realnije ocjenjuje. Mijenjamo i određene kriterije za upise u srednje škole gdje treba maknuti famu oko prosjeka 5,0, tj. ili 5,0 ili ništa, kazao je Fuchs.  Dodao je da se ide “sa zahvatom upisivanja većeg broja djece u gimnazije”, što je bitno za visokoškolsko obrazovanje.

Obnova u potresom pogođenim područjima

– Sisak, Petrinju i Glinu država je uzela pod svoje. Od 43 škole 33 su bile oštećene, 20 ih je potpuno obnovljeno. Upravo razgovaramo o obnovi Strukovne škole u Petrinji i Ekonomske škole Sisak i mislim da ćemo to financirati iz zajma Svjetske banke, to će početi uskoro. Za projektnu dokumentaciju za to područje potrošili smo oko 9 milijuna kuna, a 4,5 milijuna predviđeno je za prijevoz učenika. U Zagrebu situacija nije blistava, ali za te podatke morat ćete pitati gradsku upravu, kazao je Fuchs.

Hrvatska je prošle godine bila među najboljima u Europi po danima održane nastave, a ministar Fuchs se nada da će tako i ostati, ako bude dovoljno cijepljenih i ako se svi budu ponašali prema propisanim epidemološkim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MISLILA SAM DA ĆU UMRIJETI OD KORONE: Ljupka Stević je preživjela pakao

“Srbi koje je provokator Aleksandar Vučić pozvao da izvjese srpske zastave u Hrvatskoj, bi trebali izvjesiti hrvatske trobojnice”