in

U kojim zemljama Evrope je najteže doći do stana

Slatka-Tajna.Eu

Srbija je najnepristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu stana pokazao je deseti izvještaj kompanije Deloitte – ‘Indeks tržišta stambenih nekretnina u Evropi’.

Naime, da bi građanin Srbije kupio stan veličine 70 kvadratnih metara u prosjeku su mu potrebne 15,2 godišnje bruto plaće, navodi se u izvještaju.

Prema ovom kriterijumu Srbija se prošle godine našla na drugom mjestu.

Nakon četiri godine provedene na prvom mjestu Češka je pala na drugo mjesto prema nepristupačnosti kupovine stana među zemljama učesnicama sa prosjekom od 12,2 bruto godišnje plaće za kupovinu standardizovanog stana (70 kvadrata). U odnosu na prošlu godinu, ovo je povećanje za skoro dvije prosječne godišnje plaće, stoji u izvještaju.

Slično kao i prošle godine, potencijalni kupci u Slovačkoj i Austriji potrošili bi oko 10 prosječnih bruto godišnjih zarada za kupovinu stana od 70 kvadratnih metara. Građani u Izraelu, Letoniji, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj morali su potrošiti između osam i 10 prosječnih godišnjih plaća da bi priuštili svoj stan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ako lokalni kupci traže novi stan u Poljskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji i Njemačkoj, morali bi uštedjeti oko šest do osam prosječnih godišnjih bruto zarada.

Sa druge strane, najpristupačnije zemlje za kupovinu stana za „lokalce“ su Norveška, Bugarska, Portugal i Belgija. U tim se zemljama stan od 70 kvadrata može se kupiti za četiri do pet prosječnih godišnjih bruto plaća.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PAPARACO! MILICA PAVLOVIĆ SA PEŠKIROM NA GLAVI ŠETA ULICOM: Do sada je nismo vidjeli u ovakvom izdanju!

SIN MARINE TUCAKOVIĆ ZABRINUO SVE! Otkrio kakvo je zdravstveno stanje njegove mame