in

Tragedija u Turbetu otvorila brojna pitanja: “Smijeniti direktoricu i ministra”

Slatka-Tajna.Eu

Da li se tragedija u Turbetu, kada je na času tjelesnog odgoja preminuo dječak na koga je pala konstrukcija gola, mogla izbjeći?! Roditelji tvrde da jeste. Iz tog razloga oko 200 njih do sada je potpisalo peticiju kojoj se traži smjena direktorice Osnovne škole ”Turbe” i ministra obrazovanja SBK. Zahtjevaju da im djeca školu pohađaju u sigurnijim uslovima.

Smrt dječaka u fiskulturnoj sali u školi u Turbetu potresla je stanovnike ovog malog mjesta. Na površinu je izašlo mnogo problema, što je rezultiralo zahtjevom za smjenu nadležnih.

Vrh ledenog brijega

”Juče sam u kantonalnu inspekciju predao zahtjev da se kompletna škola pregleda inspekcijski – sala, da se utvrdi ispravnost školskih sprava, atesti. Međutim, juče su ponovo uvodili djecu u tu salu, na mjesto događaja, njihov razred”, naveo je Nermin Švraka, roditelj, inicijator peticije.

Roditelji insistiraju da se u slučaj uključe kantonalne vlasti i tvrde, ovo je samo vrh ledenog brijega.

”Naša školska dvorana, ovdje igra rukometni klub, košarkaški klub i ti golovi se pomjeraju. Ali za 27 godina koliko sam ja ovdje nikad se taj go nije poljuljao niti je dolazilo do slične povrede”, rekla je Mediha Ridžić, direktorica OŠ ”Turbe”.

No, smrt dječaka otkrila je i drugačija svjedočenja o incidentima i povredama nastalim u fiskulturnoj sali.

”Prije četiri godine u toj istoj sali djetetu je propala noga kroz taj parket i dijete je slomilo nogu. To je potvrdila majka djeteta. Prije tri godine, djetetu je pao koš na ruku i slomio mu ruku. To je baka od djeteta potvrdila. Prije godinu dana, što je vezano za ovaj slučaj, djetetu je taj isti go pao na stomak, izbio mu vazduh. Učiteljica četvrtog razreda je upozoravala direktoricu, domara da su golovi nesigurni za djecu. Sve su to ignorisali i na kraju se desilo šta se desilo”, rekao je Švraka.

Murisa Salkica, majka učenika OŠ ”Turbe” ispričala je svoje iskustvo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku”To je go, pukneš loptom u njega on se prevrne. Nešto se moralo uraditi. Djevojčica mi dođe neki dan, parket je zapeo dijete je palo. Je li ja trebam očekivati da dijete dođe razbijene glave, polomljene ruke, noge…? To je škola”, rekla je Salkica.

Peticija roditelja

Tragedija je ujedinila mještane ovog malog mjesta. Peticiju potpisuju i oni čija su djeca već odrasla.

”Podrška znači puno. Sve se to nekako moglo izjeći. Čuo sam da kaže juče da je to težak go, da se pomjera…da je taj go bio fiksiran, to se ne bi desilo”, navelao je mještanin Turbeta Emsad Saldum.

Roditelji traže i ostavku resornog ministra koji pred kamere nije želio, ali kratko poručuje:

”Ranije sam dao izjavu medijima i tu sam rekao sve sto sam imao tako da nema potrebe ponavljati. Kada se utvrdi bilo čija odgovornost pa i moja osobna naravno da treba tema biti i smjena i svaka druga sankcija ovisno o stupnju odgovornosti.”

Roditelji su odlučni da peticiju predaju kantonalnim vlastima iduće sedmice. Očekuju reakciju, u prvom redu kako bi se zaštitila djeca i kako iz ove i drugih škola ne bi dolazile vijesti za crnu hroniku, već one o znanju, druženju i uspjesima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Poraz futsalera Srbije od Irana na startu Svjetskog prvenstva

Maurizio Sarri suspendovan na dvije utakmice