in

Svako dobro BiH, ona je mlada direktorica, nije joj problem sjesti u bager i odraditi sve što treba

Slatka-Tajna.Eu

Marija Miličević iz Kreševa, direktorica firem Vrela-kop, po zanimanju inženjerka geologije, ruši stereotipe o podjeli poslova na muške i ženske.

Ova uspješna mlada dama svakodnevno je na terenu, a za sebe s osmijehom na licu kaže:

Vjerovatno sam jedina direktorica koja hoda konstanto blatnjava. Ovu Kreševljanku do uspjeha su doveli ljubav prema prirodi, geologiji i rudarstvu, kaže Miličević.

Utjecaj pandemije na tržište kao direktoricu firme za eksploataciju, preradu i proizvodnju kamena, upitana je kako je biti žena u “muškom poslu” i rušiti stereotipe.

“Zapravo, vrlo zanimljivo i izazovno. Svakodnevno obilazim površinski kop, raspoređujem dnevne zadatke radnicima na površinskom kopu, a u međuvremenu sam u uredu. Vjerovatno sam jedina direktorica koja hoda konstantno blatnjava – kaže kroz smijeh.

Otkriva i šta ju je ponukalo baviti se ovim poslom.

“Prvenstveno ljubav prema prirodi, geologiji i rudarstvu, a zatim izazovi. Svoju struku inženjerke geologije odlično sam spojila s direktorskim mjestom. Smatram da je jako bitno ulagati u znanje i širiti ga. Tako da, uz sve obveze, učim raditi poslove na kopu, poput miniranja, bušenja, a nedavno sam položila ispit za rukovoditelja građevinskih strojeva – bagerista – kaže.

Firma u kojoj je direktorica bavi se i građevinarstvom, a Marija govori kakvo je stanje u toj oblasti.

S obzirom na to da smo firma koja proizvodi jedan dio građevinskoga materijala, pandemija je utjecala jako loše na tržište. Cijene konstantno rastu, svaki dan borba je sve veća jer ne želimo mijenjati kvalitetu našeg materijala – ističe.

O tome što je konkretno poremetilo situaciju da se događaju ovakvi “potresi” sa željezom, stiroporom, betonom…, kaže da su do toga doveli, jednostavno, pandemija, loša ekonomska i politička situacija u državi. Za razliku od poslodavaca koji se žale da im radnici odlaze, Marija nema s tim problemom.

“Trenutno nemamo, naši zaposlenici su tu duži niz godina. Trudim se da sve krize skupa prevladamo. Zadovoljstvo radnika je na prvom mjestu, a oni to znaju prepoznati i cijeniti. Upravo to mi je najveća snaga za svaku borbu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mi smo kao jedna porodica koja udruženim snagama premosti svaki problem – naglašava uspješna i mlada poduzetnica.

Kaže da voli putovati i upoznavati nove kulture.

“Uspijem sve posložiti i stići zahvaljujući odličnom timu kolegica na poslu, a i radnicima koji su jako odgovorni i stručni u svojim poslovima. Ako imam više obveza na poslu, baziram se na otkrivanje naših bosanskohercegovačkih ljepota – kaže za Večernji list.

Ono što je nezaobilazna tema u BiH posljednjih godina je iseljavanje. Upitana je kako na to gleda.

“Nažalost, gledam s razumijevanjem. Često sam i sama razočarana čitavim sistemom. To se najbolje može vidjeti sada kad je pandemija pokazala svoje “zube”, na što naša država očigledno nije bila pripremljena.

Ogorčenost mladih ljudi u konstantnom je porastu, a s obzirom na to da sam mlada osoba koja ima veliku odgovornost, apsolutno razumijem svakog tko traga za boljim sistemom – kaže.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bivši borci iz BiH zbog spiskova i hapšenja izbjegavaju granicu sa Srbijom

Viktorija Salsedo, manekenka sa invaliditetom koja ruši sve predrasude