in

Pobjeda radničke klase: Vozači Uber-a su zaposleni, a ne privatnici vozači

Slatka-Tajna.Eu

Vozači koji rade za Uber su zaposleni, a ne privatnici vozači, pa imaju pravo na veće radničke beneficije prema zakonima o radu, presudio je holandski sud.

To je bila još jedna sudska pobjeda za sindikate koji se bore za bolje plate i beneficije za zaposlene u ovom ekonomskom sektoru, koja je izvojevana posle slične odluke donijete ove godine o Uberu u Velikoj Britaniji,.

Okružni sud u Amsterdamu priklonio se Savezu holandskih sindikata (FNV), koji je tvrdio da bi otprilike 4.000 vozača zaposlenih u Uberu u glavnom gradu trebalo da dobije beneficije u skladu sa propisima važećim u taksi sektoru.

Uber je rekao da će se žaliti na odluku i da ne planira zapošljavati vozače u Holandiji.

“Razočarani smo ovom odlukom jer znamo da ogromna većina vozača želi da ostane nezavisna”, rekao je Mauritius Schonfeld generalni direktor Ubera za sjevernu Evropu.

“Vozači se ne žele odreći slobode izbora da li će, kada i gdje raditi”, istakao je on. Sud je utvrdio da su vozači koji prevoze putnike putem aplikacije Uber obuhvaćeni kolektivnim ugovorom o radu za taksi prevoz.

“Pravni odnos između Ubera i ovih vozača ispunjava sve karakteristike ugovora o radu”, navodi se u presudi.

FNV je pozdravila presudu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Na osnovu presude, vozači Ubera sada su automatski zaposleni u Uberu”, rekao je Zakariya Bofingcha, zamjenik predsjednika FNV-a.

“Kao rezultat toga, oni će primati veće plaće i imati veća prava u slučaju otpuštanja ili bolesti, naprimjer.”

U nekim slučajevima imaju pravo na zaostalu plaću, saopćio je sud.

Sudije su, također, naložile Uberu da plati kaznu od 50.000 eura zbog propusta u sprovođenju uslova ugovora o radu za taksi vozače.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vertex42 – Excel Templates, Calendars, Calculators and Spreadsheets

Merkel s Vučićem raspravljala o BiH / Bljesak.info