in

Ivana Korajlić, ispred BiH, razgovarala sa Angelom Merkel

Slatka-Tajna.Eu

Odlazeća njemačka kancelaraka Angela Merkel razgovarala je u ponedjeljak sa predstavnicima civilnog društva iz država Zapadnog Balkana. Na sastanku, koji je organizovala Ambasada Njemačke u Beogradu, učestvovali su predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljala Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Korajlić je u izjavi za N1 rekla da ne može komentarisati sam sadržaj sastanka.

“Mogu da prokomentarišem da je pozitivna poruka da se Merkel sastala sa civilnim društvom prije sastanka sa Vučićem. Vrlo je otvoreno razgovarala o problemima u regionu”, kazala je Korajlić.

Istakla je kako je svaki učesnik sastanka imao priliku da iznese probleme iz svoje države.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ja sam govorilo o onome o čemu Transparency International godinama govori… O problemima sa nedostatkom provođenja reformi, o opstrukcijama, o činjenici da ne samo da stojimo nego smo nazadovali u svemu, a da u isto vrijeme ove reforme koje se ‘provode’ jednostavno idu u pogrešnom smjeru. Rekla sam i da bi međunarodna zajednica trebala obratiti više pažnje na koji način pregovara i sa kim pregovara, i o kakvim rješenjima”, kazala je na kraju za N1 Ivana Korajlić.

Podsjećamo, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, mora da bude otvorena i za ostale tri zemlje Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da će ta inicijativa možda dovesti do napretka, ali da “ne bi željela da neki imaju utisak da postoji neki poseban klub”.

“Procesi moraju da budu otvoreni. Ako od šest zemalja (Zapadnog Balkana) tri kažu da žele da naprave neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da želi i ona da učestvuje. Uvijek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja”, kazala je Merkel.

Merkel je također kazala da je sa Vučićem razgovarala o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Shipping Container Home Made Easy

Pobjednik Zvezda Granda Mahir Mulalić priznao da je doživio neprijatnost i peh: ”Ostavio sam statuu pobjednika sa strane i za pet minuta je nije bilo”