in

Omiljeni jesenji kolači

Slatka-Tajna.Eu

Jesen kuca na velika vrata, a plodovi koje nosi sobom pružaju pregršt ideja za kreiranje slastica kojima ćete iznenaditi nepce

 

Najmirisnija pita od jabuka

Sastojci za tijesto:

400 g oštrog brašna

100 g šećera

1 prašak za pecivo

200 g putera

2 žumanca

prstohvat soli

po želji korica limuna

2 kašike kiselog vrhnja

 

Za fil:

800 g naribanih jabuka

kašičica cimeta

šećer

Za posipanje:

šećer u prahu

 

Priprema:

U posudu od miksera stavite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan puter narezan na kockice i koricu limuna pa umijesite tijesto. Ako mijesite ručno, trljajte prstima puter u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Dodajte žumance i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Jabuke ogulite i naribajte, dodajte šećer i cimet pa promiješajte. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Lim dimenzija otprilike 20×30 centimetara premažite puterom i pobrašnite. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta, prebacite je u lim i utisnite, zatim razvaljajte i drugu polovicu tijesta. Rasporedite fil po prvoj i prekrijte ga drugom polovinom tijesta. Izbodite viljuškom i pecite dok ne porumeni, 40-ak minuta. Pitu pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.

 

Tart od karamele i oraha

Sastojci:

170 g brašna

180 g putera

250 g šećera

200 ml slatkog vrhnja

200 g oraha

hladna voda

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Priprema:

Pomiješajte brašno, 80 g putera sobne temperature i 50 g šećera. Dodajte hladnu vodu pa zamijesite tijesto. Spremite ga u frižider i pustite da se „odmori“. Za to vrijeme pripremite fil tako da pomiješate šećer s tri kašike hladne vode i kuhate na laganoj vatri. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i poprimi lijepu, zlatnu boju. Maknite s vatre i dodajte omekšali puter. Miješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte slatko vrhnje sobne temperature. Vratite na laganu vatru, kratko miješajte, pustite da umak postane gust, a zatim maknite s vatre i dodajte orahe. Kada tijesto postane čvršće, izvadite ga iz frižidera i razvaljajte. Prebacite ga u kalup, izbodite viljuškom pa ga najprije pecite desetak minuta samog. Lagano ohladite, dodajte karamel s orasima i vratite u rernu na dodatnih deset minuta. Ohladite i poslužite.

Savjet: Prilikom pripreme karamela pazite da šećer ne zagori, a ipak dobije lijepu zlatnu boju, a pri pripremi prhkog tijesta mijesite brzo, kako bi se svi sastojci povezali na upravo savršen način. (ovo u krugic)

Slasna šljiva – ukusna sezonska ljepotica

 

Sastojci:

Za prhko tijesto:

350 g glatkog brašna

120 g šećera

180 g margarina

1 prašak za pecivo

2 kašike kiselog vrhnja

100 ml mlijeka

 

Za fil:

800 g šljiva

3 kašičice gustina

3 kašičice pšeničnog griza

6 kašika šećera

2 vrećice vanilijinog šećera

 

Priprema:

Pomiješajte u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte na kockice narezan margarin i kiselo vrhnje pa uz postepeno dodavanje hladnog mlijeka umijesite glatko tijesto. S obzirom na to da je ovo pita i prhko tijesto bez jaja, mlijeko dodajite pomalo, kako biste lakše umijesiti tijesto. Ako primijetite u jednom trenutku da vam je tijesto premekano, dodajte još brašna. Tijesto odmah podijelite na dva dijela, omotajte ga prozirnom folijom i pospremite na hladno.

Šljive očistite i narežite na komadiće, četvrtine će biti dovoljne. Narezane šljive pomiješajte sa šećerom i vanilijinim šećerom, dodajte griz i gustin i dobro sve izmiješajte. Šećera možete staviti i više ako procijenite da su vam šljive kisele.

Jedan dio prhkog tijesta razvaljajte na veličinu lima u kojemu će se pita peći i stavite ga razvaljanog na dno lima koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Preko tijesta rasporedite fil od šljiva, a zatim na njega naribajte drugi dio tijesta preko cijele površine ravnomjerno. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 45 minuta. Kada je gotova, pospite šećerom u prahu i uživajte!

 

Prevrnuti kolač s kruškama

Sastojci:

4 kruške
1 kašika meda
cimet za posipanje krušaka

100 g šećera
100 g ulja
200 g brašna
100 g mlijeka
kašičica cimeta
naribana korica jednog limuna
prstohvat soli
1 jaje
1 prašak za pecivo

 

Priprema:

Kruške ogulite, odstranite im košpice pa narežite na tanje kriške. Kalup za pečenje obložite masnim papirom, pa poslažite kruške tako da prekrijete dno. Prelijte kruške medom i posipajte cimetom. U zdjeli pjenjačom umutite jaje sa šećerom, potom dodajte mlijeko, ulje, cimet, limunovu koricu i sve promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte da dobijete gustu smjesu.
Ukoliko vam je smjesa gusta, možete dodati dvije kašike mlijeka. Premažite smjesu preko krušaka ravnomjerno i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kada se kolač malo ohladi, preokrenite ga na tanjir pa odstranite papir. Po želji posipajte šećerom u prahu.

 

 

 

The post Omiljeni jesenji kolači appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novac zarađen radeći u dijaspori uložio u fabriku sokova

METAK NA ČELO ILI NASTAVLJAŠ DALJE: Marina Tucaković doživela je NAJVEĆU TRAGEDIJU 2018. godine i tada je sebi JEDNO OBEĆALA