in

Oglasio se ambasador Srbije u BiH o pozivu Komšića na sastanak

Slatka-Tajna.Eu

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević oglasio se saopćenjem za javnost povodom, kako se navodi, medijskih izvještavanja, a po pitanju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak.

“Dana 13. septembra u 10 sati, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog Vuletića), sa zahtjevom da dođem kod Komšića na razgovor u 11 sati. Tema razgovora nije pominjana. Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20 sati je poziv ponovio šef kabineta Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da ‘ređem na kaficu’”, navodi ambasador Đorđević.

Kako su se, dodaje, oko 11 sati na određenim portalima pojavile vijesti o “nekakvom mom odbijanju sastanka sa Željkom Komšićem, a vezano za hapšenje određenog lica u Republici Srbiji, smatram da sam dužan da se obratim, te skrenem pažnju da kao ambasador Republike Srbije u BiH poštujem propise, i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata”.

“Poštujem zemlju domaćina BiH. Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan, te da protokol MSP BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. Shodno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama MSP BiH, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija, jer kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, kršeći pri tom, sve kodifikovane uzuse koje regulišu diplomatski status”, ističe Đorđević u saopćenju iz Ambasade Republike Srbije.

Napominje i da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti prema ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, što je, dodaje, u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno. O ovome će, navodi ambasador Đorđević, informirati predstavnike diplomatske zajednice u BiH, jer “ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEKOLIKO STOTINA POSJETITELJA: Mitar Mirić “zapalio” Kiseljak

Ukoliko odbiju izručiti Vranja, Srbija će poslati poruku da je neprijateljska sredina za bh. građane