in

Oduzeta roba propada u skladištima UIO zbog dugotrajnih sudskih postupaka

Slatka-Tajna.Eu

U prvih sedam mjeseci ove godine, Uprava za indirektno oporezivanje BiH oduzela je robe u vrijednosti od osam i po miliona KM. Riječ je raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih dažbina pokušala uvesti u našu zemlju. Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama. Nijedna odluka nije bila o donaciji. Iako je najviše akcizne robe, poput duhana i duhanskih proizvoda, u skladištima UIO nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

Ono što se može vidjeti je da samo ispred banjalučkog skladišta uprave za UIO oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke. Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UIO kao i svi ostali prihodi od indirektnih poreza.

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati.

UIO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati,već sa robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka Vijeća ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JEDVA TE ČEKAMO, PRINCEZO NAŠA: Katarina Grujić progovorila o trudnoći

Kako pomoći kulturi u četvrtom valu epidemije?