in

I u utorak stabilno i vrlo toplo, ponegdje i vruće

Slatka-Tajna.Eu

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

Sunčano i toplo vrijeme, čak toplije od prosjeka za sredinu rujna, zadržat će se diljem Hrvatske do sredine tjedna. Kraj stabilnosti najavit će u srijedu umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će do subote ponegdje povremeno biti i jako. Pritom će jutra biti sve toplija, ali će i dani biti oblačniji i svježiji, već u četvrtak uz mjestimičnu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu, od petka i drugdje, često u obliku pljuskova.“, kratka je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a, a na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” – osim još kraćeg sažetka tjedne prognoze – podsjetio je i na skori završetak prijava na natječaj za kalendar Svjetske meteorološke organizacije:

U nastavku tjedna imat ćemo svakavih meteoslika – najprije vedrih, mirnih i idiličnih, zatim znatno drukčijih, koje bi mogle naći svoje mjesto i u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije i DHMZ-a za sljedeću godinu. No ne čekajte ove oblačnije, vjetrovitije, valovitije i gromoglasnije – rok za slanje fotografija je do srijede!

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u utorak stabilno i vrlo toplo, ponegdje i vruće

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “I u utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavajuće sunčano. Ujutro rijetko uz rijeke može biti i magle jer će vjetar posve izostati, a poslijepodne je u gorju na zapadu moguć slab razvoj oblaka. Jutro će biti manje svježe nego u ponedjeljak, uz najnižu temperaturu između 9 i 13 °C, a najviša poslijepodnevna od 27 do 30 °C.

Danju podjednako iznadprosječno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, također uz većinom sunčano vrijeme, povremeno i potpuno vedro. Vjetar slab, a najniža temperatura oko 12 °C.

Oko 12 °C bit će ujutro i u unutrašnjosti Istre, u gorju i malo svježije, a na sjevernom Jadranu između 18 i 22 °C. Uz obilje sunčana vremena danju danju vrlo toplo, na moru ponegdje i vruće. Vjetar uglavnom slab, ujutro podno Velebita umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 13 °C u unutrašnjosti do 23 na obali, a najviša dnevna od 28 do 32 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno vedro, s malo oblaka prema unutrašnjosti. Vjetar slab, ujutro burin, danju vjetar s mora, a prema otvorenome moru umjeren sjeverozapadnjak. Toplo od jutra – temperatura će samo u unutrašnjosti iduće noći biti niža od 20 °C, a danju vrlo toplo ili vruće pa će more na 24 °C pružati ugodno osvježenje onima koji se odluče na kupanje.”

I u srijedu još pretežno sunčano pa promjenjivije…

“I u srijedu na Jadranu uglavnom sunčano, zatim promjenjivije i nestabilnije, mjestimice kiša na sjevernom dijelu u četvrtak, a izraženih pljuskova i grmljavine bit će u petak. Zapuhat će umjereno do jako jugo, a dani će i dalje biti vrlo topli.

Na kopnu veći dio tjedna djelomice sunčano i vrlo toplo. Zapuhat će jugozapadnjak i jutra će biti sve toplija. Malo kiše može pasti poglavito u gorju, a u petak uz više oblaka na pljuskove ili mjestimičnu kišu valja računati u većini predjela.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Željeznički samit Zapadnog Balkana:Budućnost je na šinama

“Nemam dva prsta, a svi su me ismijavali da ne znam staviti masku”