in

ZVIJEZDE IZ SEHARE: ĐORĐI PERUZOVIĆ: Vječita zvijezda

Slatka-Tajna.Eu

Đorđi Peruzović je zvijezda zabavne muzike 70-tih i 80-tih godina u bivšoj Jugoslaviji. On je zapravo simbol Splitskog festivala, sjajan izvođač, vrhunskih vokalnih mogućnosti.

Rođen kao Juraj

Đorđi je prvi splitski pjevač zabavne i pop muzike, ali i šlagera i dalmatinske pjesme. Elegantni, skromni ali i gostoljubivi gospodin, kako pričaju njegove kolege iz muzike. A on vječita zvijezda, i dalje uvažavan zbog svoje jedinstvenosti, suptilnosti i boje glasa koja je prihvaćena u bivšoj državi, a potom i na hrvatskoj muzičkoj sceni.

Đorđi Peruzović rođen je kao Juraj Peruzović u Šibeniku 1940. godine. Svoje djetinjstvo proveo je u Vrbovskoj na Hvaru, a sa 13 godina dolazi u Split. Tu je pohađao srednje tehničko obrazovanje, te uporedo i Muzičku školu. Još u školskim danima organizovao je zabave. A sam bio član KUD-a „Mozaik“ gdje je pokazao i svoj talenat za ples.

Upravo u školskim danima zapjevao je prvi put javno pjesmu „Volare“ Dominika Medunja, gdje je istakao i svoj drugi talenat. Tada je dobio i ponudu za takmičenje amatera pjevača. No, profesorica solo pjevanja Branka Ristić ga je usmjeravala prema operi pa je tako nastupio u HNK-u jednoj roli „Don Carlos“.

Ukazala mu se prilika mijenjajući Džimija Stanića na jednom koncertu kao prolaz za afirmaciju. Naime, zapjevao je na terasi hotela „Kvarner“ u Opatiji, gdje je briljirao. Odabran je za učesnika „Melodija Jadrana“ i zapjevao pjesmu Zdenka Runjića „Balada o tovaru“. Publika je bila oduševljena s njegovim pjevanjem pa ga je tako i nagradila trećim mjestom. Debitant se izborio između vrhunskih zvijezda tog doba.

Stižu mu pozivi za „festivale „Zagrebački“, „Opatijski“, sarajevski „Vaš šlager sezone“, Beogradsko proleće“… a on ništa ne odbija. Drugo mjesto osvaja sa pjesmom „Vražija Mare“ i ponovo oduševljava i publiku i muzičke kritičare. Đorđi dobiva ponudu da sa splitskom grupom „Aspalathos Bross“ za gostovanje u SSSR. O prijemu tamošnje publike suvišno je kazivati jer je nakon tog gostovanja održavao po 800 koncerata godišnje. Tu je snimio i singlicu ali i u Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj, SR Njemačkoj, Čehoslovačkoj…

Di si bija kad je grmilo

Na „Grand Prix“ pjevao je pjesmu Džimija Klifa „The song me used to sing“. Odnosi pobjedu na tom internacionalnom festivalu. Dosta kasnije na istom festivalu je sa pjesmom „Dok ploviš morem“ koju je uradio sa sinom Frankom odnio prvo mjesto. Svoj mega hit „Di si bija kad je grmilo“ koji nosač zvuka je prodat u zlatnom tiražu.

Zlatni tiraž osvojio je i u Bratislavi sa numerama koje je ispjevao sa Ritom Pavone i Karlom Gotom. Uslijedili su produkcijski snimci, singlice, a on postao velika i tražena pjevačka zvijezda. Do danas. Dobitnik je Zlatnog orfeja u Bugarskoj, brojnih zlatnih plaketa, nagrada, diskografskih i muzičkih laureata, pobjeda na festivalima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kažu da je veliko bogatstvo obići zemlje svijeta, Evrope, Amerike, Novog Zelanda, Australije a on je sve to dobio u svojoj karijeri. Njegova karijera je prebogata. Javnost je bila upoznata o dosta detalja osim njegove privatnosti. To je za medije bila nepoznanica. Ostao je samo „roman“ jedne od najvećih i najspecifičnijih pjevača Jugoslavije tog doba, a i danas u 2021. godini on uživa poštovanje kao višeznačajna estradna persona.

Bez kontakta sa kćerkom

Nakon razvoda sa njegovom prvom suprugom odlazi i njegova kćerka Đorđa. Nikada nisu ostvarili kontakt premda je to njegova životna želja. Na „Splitskom festivalu“ na kojem je proslavljao svoj jubilej  stigao mu je aranžman orhideja iz Amerike. No, znao je da je to od njegove kćerke ali sve se završilo bez daljnjeg kontakta.

Koncert na Rivi

Splitska Riva 2019. godine je bila mjesto gdje je u revijalnom dijelu ispjevao svoje najljepše evergrine. Pjesme koje su nastale u prošlom vijeku, Đorđi u svojoj 82. godini života otvarajući koncert s pjesmom „Ponoćno sunce“ pokazao je uz dobar glas svu svoju vitalnost, energičnost, sjajnu liniju.

Otkopčan šlic

Mada rijetko pominje lične događaje nedavno je ispričao anegdotu kada je poslije nastupa pri naklonu publici primjetio da mu je zatvarač na šlicu puknuo. To bi za njega bio blam, kaže Đorđi, pa se snašao tako što je izašao sa scene postranice. A nastup je bio slavlje pet decenija njegove karijere.

Piše: Jasna Durić

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mostar: Tonči Huljić & Madre Badessa band nastupili na Kantarevcu / Bljesak.info

S Corp Tax Benefits & Advantages Book – Watson CPA Group