in

Na sušnom terenu pronašao vodu, ali kako nabaviti desalinizator?

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

I ovu godinu obilježilo je vrelo ljeto bez kiše koje se nastavilo na sušno proljeće. Nakon godina s istim vremenskim obrascem svima je jasno da su suše nešto čemu se moramo prilagoditi. Sustavi natapanja nužnost su kod svakog ozbiljnijeg bavljenja poljoprivredom, posebno u krškoj Dalmaciji. Ondje poljoprivrednici imaju i dodatni problem, jer često iz bušotina u kojima traže vodu izbije ona slana. No moderno vrijeme donijelo je i rješenje u vidu desalinizatora, koji Ministarstvo poljoprivrede ne prepoznaje kao nužno sredstvo koje bi trebalo sufinancirati.

Plantaža badema i maslina na 24 hektara projekt je obitelji Ivana Benete, umirovljenog generala, koji se vratio rodnom kraju i poljoprivredi.

– S godinama vam to dođe. Odavde sam otišao s 15 godina i vraćam se nakon mirovine. Što se tiče sina, on je ekonomist. Mislim da je htio spojiti moju želju za povratkom i jedan ekonomski, koliko-toliko, održiv projekt. Tako smo smislili ovo kao jednu kombinaciju budućnosti i mojeg zanimanja u mirovini, rekao je Ivan Beneta iz Prokljana nadomak Skradina.

U nekad beskoristan državni krš uložilo se 600.000 kuna samo za sustav natapanja.

– Nismo povukli sredstva nego smo angažirali nešto obiteljskih sredstava i dobar kredit pod relativno povoljnim uvjetima, kazao je.

Pronašli vodu, ali slanu

Nakon četiri bušotine napokon su našli vodu.

– Negdje u okviru plantaže, na 300 metara od rezervoara, našli smo vodu na dubini od 40 metara. Odmah se popela na 20, a to je površina jezera. Znači, u bušotini se pojavila jezerska voda. Imam problem što je ljeti negdje oko 4 promila soli, a zimi oko 2 promila, kazao je Ivan Beneta.

Slana tla nisu dobra za biljke

Poznato je da slana voda biljkama ne odgovara. Slana tla, odnosno zaslanena tla, nisu dobra za sustav biljke, rekao je Marko Dobrić iz Ministarstva poljoprivrede.

– Ako se sade u slana tla, biljke sigurno neće uspjeti. Međutim, ako se tlo zaslani, onda u međuvremenu sigurno dolazi do odumiranja. Ovdje se radi o salinitetu od 2 do 4, a biljka ga može podnijeti tek kad je ispod jednog promila, dodao je.

Problem bi riješio desalinizator, pa je Beneta odlučio tražiti poticaj Ministarstva. Dobio je odgovor da ga se ne može naručiti jer nije na popisu opreme.

– Pa znam da nije, ali stavite ga na popis opreme. Trebao bi mi. Međutim nemamo dobru komunikaciju, kaže Beneta.

Marko Dobrić iz Ministarstva poljoprivrede naglašava da “kad ulazite u neke plantažne nasade, kao što je taj, prva stavka je voda, a priprema tla i razmak sadnje je nešto što se može u hodu rješavati”.

– Ako ne znate kako ćete gospodariti s vodom, onda je to jako upitno. Događa se da podignete nasad, sve bude idealno, a nasad se kompletno posuši jer biljke jednostavno nemaju otkud upiti vodu. Kad nas netko kontaktira u službi da podiže novi nasad, moja prva stvar da pitam je na koji način misle gospodariti vodom, odnosno na koji način žele navodnjavati tj. planiraju li navodnjavati nasad, kazao je.

Ulaganje u navodnjavanje uzaludno je ako je voda slana

Na Benetovoj plantaži su 33 kilometra nadzemnih i 5 kilometara podzemnih cijevi za natapanje, spremnik, pumpe i bušotine – uzalud zbog soli. Ne prepozna li Ministarstvo vrijednost nabave desalinizatora, morat će se tražiti druga rješenja. No nije desalinizator jedino što Ministarstvo ne prepoznaje kao potrebu u pravilnicima i natječajima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nema pikamiranja, koji je jedan od ključnih troškova. Nema ni ripanja. Navedeno je podrivanje, što se radi u Slavoniji i s relativno laganim strojevima. Javljamo se na natječaj za ova preostala tri hektara i nešto mehanizacije, ali nismo sigurni jesmo li dobro napisali prijavu i hoće li proći sve te radnje, hoće li biti odobrena potpora jer smo pokušali opisati dalmatinski način privođenja krša poljoprivredi, ali odudara od onoga što piše u pravilniku, napominje Beneta.

Vjeruje da ministrica poljoprivrede pokušava od ministarstva napraviti dobro ministarstvo koje komunicira s poljoprivrednicima i poljoprivredom.

– Međutim nije to još na razini koja bi trebala biti. Nije mi ovo prvi slučaj i prvi problem. Tražio sam i otkup dijela zakupljenog zemljišta. Nisu mi još ništa rekli. Zahtjev je star tri godine, a ja i dalje vjerujem da će biti pozitivan.

A nema ni desalinizatora koji će, nema sumnje, zatrebati i drugima na obali. Svima je jasno da su duga sušna razdoblja budućnost kojoj se, htjeli mi ili ne, moramo prilagoditi.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, kazao je potom u emisiji “Plodovi zemlje” da natječaj koji je trenutačno aktualan, za podizanje i opremanje trajnih nasada, obuhvaća financiranje svih standardnih troškova i uobičajene strojeve i mehanizaciju.

– Desalinizator je prvi takav slučaj. Agencija za plaćanje nije imala takvih slučajeva i nemamo desalinizator u referentnoj bazi podataka. Gospodin Beneta to može financirati u okviru integriranog projekta za navodnjavanje. Ako mu to neodgovara, u plan natječaja smo stavili, za početak sljedeće godine isključivo nabavu opreme za navodnjavanje, za krajnje korisnike, ne govorim sad o velikim sustavima gdje se javljaju općine, gradovi i županije. Tu će onda biti moguća kupnja nabava takve specijalne opreme kao što je desalinizator, istaknuo je Tušek.    

Zdravko Tušek

Foto: HRT / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZLATNO DOBA SARAJEVA: Čola i Davorin Popović na staroj fotografiji

KAO SIRENA: Jelena Rozga u plićaku