in

Kako jesti hljeb, a da se ne udebljate?

Slatka-Tajna.Eu

Hljeb je jedna od namirnica koju jedemo svakodnevno. No, ako želite izgubiti kilograme, trebali biste manje jesti hljeb.

Ipak, postoje neki savjeti koji vam mogu pomoći da uživate u hljebu te da uz to mršavite.

“Svi pokušavamo izbjegavati hljeb. Hljeb je pun ugljikohidrata i ponekad rafiniranog brašna, ali vjerovali ili ne, postoje i neke zdrave opcije kada je riječ o konzumaciji hljeba”, navela je liječnica i stručnjakinja za mršavljenje Tasneem Bhatia.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da jedete hljeb, a da se pri tome ne udebljate.

Kada kupujete hljeb, slijedite pravilo 10:1

To znači da za svakih 10 grama ugljikohidrata koje hljeb sadrži, treba imati jedan gram vlakana, objasnila je nutricionistica Rebecca Lewis.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Birajte cjelovite žitarice

“Ako na popisu sastojaka vidite šećer, saharozu, fruktozu, kukuruzni sirup, bijelo ili pšenično brašno, to znači da se sastoji uglavnom od jednostavnih ugljikohidrata te bi unos takvih namirnica trebao biti ograničen”, objašnjava Lewis.

Dakle, prilikom kupnje hljeba uvijek biste trebali pogledati popis sastojaka i odabrati onaj na kojemu je navedeno da se sastoji od cjelovitih žitarica.

Odaberite organsku pšenicu

Još uvijek se istražuje utjecaj pesticida i kemikalija na naše zdravlje pa biste toga trebali jesti namirnice od organske pšenice jer su takvi proizvodi manje izloženi pesticidima i samim tim su zdravija opcija za nas.

Kupujte u pekari

Hljeb je ranije bio puno zdraviji, ali je masovna proizvodnja utjecala na njegove zdravstvene koriste. No, u pekarama možete svaki dan pronaći svježi hljeb pa je to zasigurno bolja opcija nego kupnja hljeba u supermarketu.

Ako hljeb pečete sami doma, bilo bi dobro da bijelo brašno zamijenite kokosovim jer ono ima znatno manje ugljikohidrata te čak 11 puta više vlakana, piše Eat this. Uz to, možete dodati neke sjemenke kao što su chia, sjemenke bundeve ili suncokreta koje su pune hranjivih tvari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HRT: Kukoč u Kući slavnih: Hvala Chicagu i Bullsima

Podatak koji potvrđuje nogometnu moć Cristiana Ronalda