in

I u ponedjeljak sunčano i iznadprosječno toplo

Slatka-Tajna.Eu

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Stabilno se vrijeme nastavlja i u prvoj polovini novog tjedna, uz “pravu” ljetnu dnevnu temperaturu. Ipak, u kopnenom području razmjerno svježe, ponegdje i maglovite noći i jutra podsjećat će nas i na skori dolazak jeseni. To će učiniti i promjenjivije i manje toplo vrijeme od četvrtka pa ako imate kakve radove na otvorenom – obavite ih tijekom iduća tri diljem Hrvatske uglavnom suha dana.

Malo kiše u srijedu poslijepodne može pasti samo ponegdje, većinom na sjevernom dijelu Jadrana, te u Istri i gorju, a prema jugu Hrvatske kiša će ponegdje vjerojatno izostati i poslije četvrtka.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, a u duljoj emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” pripremila je i posebnu prognozu za “alergičare”:

Unatoč većini ugodnom vremenu “alergičarima” ovih dana nije idealno, pogotovo onima osjetljivima na pelud korova. I idući će dani biti teže podnošljivi jer je koncentracija visoka, posebice ambrozije.

A podsjetila je i na prvi digitalni popisa stanovništva u RH:

“I dok se na mnogobrojnim meteorološkim postajama DHMZ-a stanje atmosfere motri, mjeri i “popisuje” svakodnevno – od ponedjeljka počinje znatno rjeđe popisivanje stanovništva. I to prvo koje možemo sami odraditi! Najprije uz suho, sunčano i vrlo toplo vrijeme, a zatim ćemo “stvarati sliku Hrvatske” uz nestabilnije, kišovitije, vjetrovitije i svježije.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u ponedjeljak sunčano i iznadprosječno toplo

dr. sc. Tanja Renko: “I ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti u znaku vedrog ili tek malo oblačnog neba, pri čemu će i vjetar biti uglavnom slab. Jutro neznatno toplije od nedjeljnog, a najviša dnevna temperatura oko 29 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo poslijepodne za ovaj dio rujna i u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. Ujutro samo rijetko može biti kratkotrajne magle.

Sumaglica ili jutarnja magla moguća je i po svježim gorskim kotlinama. Danju i u gorju i na sjevernom Jadranu tek povremeno nešto oblaka, i to uglavnom onih visokih koprenastih. Bura će pod Velebitom ujutro lokalno biti i jaka, a danju vjetar uglavnom slab.

Malo izraženijeg vjetra bit će u najtoplijem dijelu dana ponegdje u Dalmaciji, posebice prema otvorenom moru sjeverozapadnog, s kojim more može prolazno biti i umjereno valovito. Uz obilje sunca danju vrlo toplo i vruće, a ponegdje će i noć biti topla.

I na krajnjem jugu Hrvatske mjestimice topla noć, te posvuda ugodno topao dan, uz vrlo malu vjerojatnost za poneki oblak. Jutarnji burin danju će zamijeniti maestral s kojim će još uvijek razmjerno toplo more biti malo do umjereno valovito.”

I u utorak još sunčano, zatim oblačnije

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“I idućih dana vjetar na Jadranu slab i umjeren, sve češće jugozapadni, a zatim će zapuhati jugo, osobito na sjevernom dijelu. S njim će – nakon još pretežno sunčanog utorka od srijede biti i više oblaka, na sjevernom dijelu Jadrana i područjima uz njega u drugom dijelu dana već i mjestimične kiše, a još nestabilniji bit će četvrtak, i to u cijeloj Hrvatskoj. Učestaliji pljuskovi bit će u zapadnim krajevima. Temperatura će se sniziti, no i dalje će u većini predjela biti barem malo viša od uobičajene za sredinu rujna.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Islanđani pustili u pogon najveći svjetski usisivač ugljen-dioksida

Marina Tucaković: “Privilegija je da čitav život radiš posao koji voliš”