in

Pripremamo nove mjere kojima bi se u zdravstvo uvela upotreba COVID potvrde

Slatka-Tajna.Eu

Stožer

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

S 1042 novozaraženih, epidemija izazvana koronavirusom nastavlja se ubrzano štiriti našom zemljom – od ponedjeljka do danas zabilježeno je više od četiri tisuće novih slučajeva.

Vera Katilinić Janković rekla je da su 552 osobe na bolničkom liječenju, od toga 59 na respiratoru – šest više nego jučer. U protekla 24 sata preminulo je 8 osoba, a prosječna dob umrlih je 82 godine. Među preminulima, svi su s brojnim komorbiditetima, a među njima je i troje cijepljenih izrazito visoke starosne dobi.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da u ovom tjednu imamo 27,3 posto više novooboljelih. Trenutačna prosječna incidencija za Hrvatsku je 237,9. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na karti ECDC-a sve hrvatske regije su u crvenom.  Po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 17. mjestu u EU-u. Najnižu stopu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska. Po ukupnoj smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska je na 20. mjestu sa stopom 2071,1. Udio pozitivnih u ukupno testiranima za danas je 10,1, a za proteklih tjedan dana 8,5, ukupno od početka pandemije 14,5.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je pozvao sve građane da se cijepe.

– Sjetimo se trenutka kad smo svi željno iščekivali dolazak cjepiva. Sjetite se vremena kad smo pohrlili i cijepili se. Balansiranjem mjera osigurali smo nevjerojatno uspješnu sezonu. Međutim, tada dolazi pad interesa za cijepljenje, dolazi jesen i crvena karta. Mogu se svi ljutiti na mene, ali ja ću reći ono što je istina, da virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima, najvećim dijelom. Cijepljeni su sigurniji. Nalaze se na sunčanoj strani ulice, na toj strani ima dosta mjesta za ostale. Pozivam sve, cijepite se i pridružite nam se na toj sunčanoj strani ulice jer će nam na taj način jesen biti ljepša i bolja.

– Da u crvenom smo, to je na neki način očekivano, ali potpuno nepotrebno. Izlaz je povećanje broja cijepljenih jer tako povećavamo zaštitu svih nas skupa. Radimo sve da bi osigurali zdravstvenu sigurnost, Imamo dovoljno cjepiva koje je dostupno i besplatno, iskoristite to, poglavito stariji. Budimo svjesni mogućnosti da se svi razbolimo. Ionako neki stručnjaci predviđaju da ćemo kad tad svi doći u kontakt s virusom. Zaštitimo naše živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku i mi ćemo uplatiti najbolju premiju životnog osiguranja.

– Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih, o njima ovisi hoće li svi ovi napori pasti u vodu ili će biti pozitivni. Ako ne vjerujete meni, Vladi, Stožeru, vjerujte matematici koja je egzaktna. Ponovit ću ono što je prisutno, preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC-u Split gdje je najkritičnije preko 93 posto hospitaliziranih su necijepljeni. Zar brojke ne govore sve? Na respiratoru je do 94 posto osoba koje nisu cijepljene. 

– Ne možemo biti taoci necijepljenih, jer time se svi napori i mjere dovode u pitanje, to nije dobro.

COVID potvrde u zdravstvu

Osvrnuo se i na COVID potvrde.

– Svi alati su na raspolaganju, potrebno je više motivacije i osobne odgovornosti. Ne prepuštajmo ovu igru slučaju, sačuvajmo živote. Potpuno svjesni trenutačne situacije, u Ministarstvu zdravstva pripremamo dvije nove mjere prema kojim bi se u zdravstveni sustav uvele COVID potvrde ili dokaz o preboljenju, cijepljenju ili testiranju. Nekoliko odluka je u pripremi, uskoro će stupiti na snagu, rekao je.

Na pitanje hoće li se COVID potvrde tražiti i u drugim zanimanjima, rekao je da se razmišlja i o drugim resorima, pritom je spomenuo resor socijalne skrbi.

– Struka će definirati one elemente koji pružaju najveći stupanj sigurnosti. Svjesni smo ograničenja potvrda, no to je najbolji način povećanja sigurnosti za obavljanje različitih aktivnosti, rekao je Beroš.

Capak je rekao da trenutačno u Hrvatskoj imamo 865 oboljelih od 7 do 18 godina i 1947 osoba od 7 do 18 godina koje su u samoizolaciji.

– Upotreba COVID potvrda je naš način suživota s virusom. Činjenica je daljnje okolnosti i procjepljivanje i širenje virusa, da će redefinirati upotrebu COVID potvrda. Niz je elemenata, krenuli smo od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi HZJZ-a i to ne bismo širili u ovom trenutku. Želim omogućiti svakom bolesniku da se osjeća sigurno i smanjiti mogućnost da se zarazi u sustavu. Krenimo redom, vidjet ćemo što nam donosi sutra, stvari se mijenjaju. Epidemiološki trenutak je takav da moramo intervenirati u zdravstveni sustav, pojasnio je ministar Beroš.

– Kad govorimo o COVID potvrdama, praktički smo bili prva država koja ih je uvela u upotrebu. Cijelo vrijeme smo govorili da ćemo ih koristiti racionalno. Sve dosadašnje mjere kao polazišnu točku su imale zaštitu zdravlja stanovništva, s posebnim naglaskom na najranjivije. Tom logikom, i kad su u pitanju COVID potvrde, bi se nastavilo, u tom smislu se razgovara, kad govorimo o široj uporabi COVID potvrda, da nastavimo istom logikom, što bi najprije obuhvatilo djelatnike u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi. Ništa ne može biti pravi supstitut cijepljenju. Cijepljenje je dokazano mjera koja štiti od težih stanja i smrtnosti. Jedino velikim obuhvatom cijepljenja na cijelom planetu, možemo izaći iz ove krize, pojasnio je voditelj Stožera Davor Božinović.

Booster doze

Capak je komentirao booster dozu.
– EMA donosi visoku razinu sigurnosti da je cjepivo učinkovito i da je sigurna primjena treće doze. Trebamo pričekati odobrenje EMA-e, u sljedećih deset dana kad se objavi evaluacija, znat ćemo puno više. Ima još puno pitanja. Zasad samo Pfizer registrira treću dozu. I druge zemlje su krenule u mismatching, da se nakon vektorskog cjepiva aplicira mRNA cjepivo kao treću dozu, no pričekajmo dokumente – rekao je.

– Imunokmpromitirani, stariji i oni koji su svakodnevno u kontaktu s puno ljudi bit će prioriteti za treću dozu, pojasnio je Capak.

Na pitanje kad bi počela primjena COVID potvrde u bolnicama, Beroš je kazao:

– Osim cijepljenja u zdravstvenom sustavu, moguće je testiranje i najmanje jednom tjedno, kad donesemo odluku dat ćemo si kraće vrijeme da pripremimo sve preduvjete za implementaciju ove mjere. Vjerujem da će to biti vrlo skoro, rekao je Beroš.

Niska procijepljenost

Beroš je komentirao i nisku procijepljenost te to što je i dalje sve otvoreno, iako je Hrvatska u crvenom.

– Zagovaramo upotrebu COVID potvrda i to je prilika da oni koji su cijepljeni ili preboljeli imaju određene benefite. Jasno sam rekao da cijepljeni ne trebaju biti taoci necijepljenih. Svjedočite danas da se Danska otvara, zašto mi o tome ne možemo razmišljati – tek je nešto preko polovine odraslih cijepljeno. Mi moramo osigurati zdravstvenu sigurno za sve, rekao je ministar, navodeći da je tek nešto više od polovine odraslog stanovništva cijepljeno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Capak je rekao da se nastavlja s kampanjom kao i do sada.

– I dalje radimo na dostupnosti. Ostale varijante su šira upotreba COVID potvrda, koja u dosta zemalja funkcionira. Mi krećemo sa zdravstvenim sustavom, to je prvi korak. U nekim zemljama se intenzivno raspravlja o obveznom cijepljenju. I mi o tome diskutiramo i ne bih rekao da ne radimo ništa.

Beroš je otkrio tko će plaćati testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu.

– U prvom koraku će to biti besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, kretanju broja cijepljenih i necijepljenih, to će se isto plaćati, rekao je.

O isteku roka AstraZeneci i Pfizeru

Capak je komentirao i istek roka kod Pfizera i AstraZenece.

– Ovo je dejavu pitanje. Naručili smo oko 8 milijuna doza za ovu godinu, dobili smo ih nešto manje od 5 milijuna. Probleme s isporukom imaju AstraZeneca i Moderna. Ako ćemo imati priliku da krenemo s booster dozom, imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca. AstraZeneca nije baš popularna. Neke zemlje kojima smo htjeli donirati su nas odbile, to nije opravdano, AstraZeneca je dobro cjepivo.

– Pokazuje se da imunitet nakon AstraZenece traje nešto dulje i intenzivnije, naročito kroz dulji period, osobito kod starijih. Ono što ističe, mi ćemo to donirati. Ne brinite se, nijednu dozu nećemo baciti, istaknuo je Capak.

Markotić je komentirala kakvi su učinci COVID-a na reproduktivno zdravlje.

– Prema dostupnim i relevantnim istraživanjima cijepljenje je sigurno što se tiče reproduktivnog zdravlja, bolest nije. Kod trudnica je veća šansa da završe s teškim oblikom bolesti i na respiratoru, dok djeca mogu biti rođena prije vremena i s manjom porođajnom težinom i češće završavaju na neonatološkim odjelima. Za sada nema informacija niti o mogućem sterilitetu kod žena nakon preboljelog COVID-a, a osobito nema takvih spoznaja s cjepivom. Kod muškaraca mogu se pojaviti jaki bolovi u skrotumu i testisima za vrijeme COVID-a. Kod cijepljenja nisu zabilježeni problemi ni utjecaji na muško reproduktivno zdravlje. Kod bolesnih je u pojedinim slučajevima virus detektiran u ejakulatu, detektiran je smanjeni broj i oštećenje spermatozoida i mogućnost začeća jedno vrijeme. 

Popisivanje stanovnika

– Mi smo dali preporuku da bi svi koji sudjeluju u popisivanju trebali biti cijepljeni, ali očito od strane organizatora nije moglo biti organizirano. Svi će se morati držati klasičnih mjera – maske, distance i kratkoće bivanja u zatvorenom prostoru pa pretpostavljam da će rizik biti mali, rekao je Capak.

Beroš je komentirao slučaj čovjeka čiji je otac pokraden u KB-u Dubrava, a koji je tražio razgovor s ministrom.

– Žao mi je da se takav incident dogodio, on je imao svoje posljedice u smislu kažnjavanja počinitelja. Ne čitam osobno sve mailove, to rade službe. Službe su procijenile da  kontekst maila upućuje na možebitnu prijetnju i proslijedile su ga dalje policiji. Postupanje je u tijeku i ne bih to želio niti mogu komentirati. Znam sve okolnosti, kontekst maila je ipak nešto drugačiji nego je izašao u medijima. Dobiva se kriva i nepotpuna slika tog maila. Postupano je sukladno propisima. Ukoliko postoje neke dvojbe, treba o svemu razgovarati, pravne službe postoje. Ja sam na raspolaganju. Za sve postoji red, mjesto i vrijeme. Nažalost, sve je više takvih pojava. Osobno se ne bojim istih, ali kada se spominje obitelj, to je krajnje neugodno, rekao je Beroš.

Beroš je najavio da će najvjerojatnije od ponedjeljka krenuti s novim načinom izvještavanja o epidemiji.

– Obuhvatit ćemo hospitalizirane, odnos cijepljenih i necijepljenih, umrle, a tek potom sve druge elemente koji se odnose na opisivanje epidemiološke situacije.

– Od 30. kolovoza do 6. rujna oboljele su 4384 osobe, od kojih 81,79 posto nije bilo cijepljeno. Od 178 hospitalizacija u tom tjednu, 141 osoba ili 79,21 posto nije bilo cijepljeno, rekao je Capak.

Capak je komentirao nošenje maski u školama.

– Dokumentom HZJZ-a i ministarstva obrazovanja jasno je definirano da se daju ovlasti lokalnim stožerima da ukoliko je povoljna situacija ukinu obvezu nošenja maski.

Otkrio je kada u samoizolaciju odlaze bliski kontakti zaraženih učenika, a kada cijeli razred.

– Ukoliko jedan učenik oboli, a nosi masku, kao i svi u razredu, nema potrebe da svi idu u samoizolaciju, onda je to procjena epidemiologa. Ukoliko se utvrdi da je bilo bliskoga kontakta, manje od 2 metra na 15 minuta, u tom slučaju oni koji su ostvarili takav kontakt trebaju u samoizolaciju. Saznali smo da su neki epidemiolozi stavili čitave razrede u samoizolaciju i u tijeku je komunikacija s njima, rekao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SINDI POKAZALA NOVOG DEČKA! Sretni i zaljubljeni!

“Maltretiranje bošnjačke djece u RS-u mora biti zaustavljeno”