in

Pravilna briga o orhidejama: Pet čestih grešaka zbog kojih ovo cvijeće lako uvene

Slatka-Tajna.Eu

Orhideje pripadaju skupini najpopularnijeg cvijeća. Mnogi ovaj nježan cvijet drže u svom domu i uživaju u njegovoj ljepoti. Kako bi vaše orhideje i dalje u miru cvale i zadržale svoju ljepotu, potrebno je izbjegavati određene greške koje se događaju kod brige o orhidejama.

1. Ne vodimo računa o vrsti orhideje

Postoji više vrsta orhideja i svaka će različito reagirati na vremenske uvjete i okolinu u kojoj se nalazi. Tako postoje vrste koje vole više vode te one koje vole što manje vlage i potrebno ih je maksimalno isušiti prije novog zalijevanja. Isto vrijedi i za temperaturu zraka. Od niske i srednje do visoke temperature – različite vrste različito podnose Celzijuse. Informirajte se o tome koju vrstu orhideje posjedujete kako biste se mogli pravilno brinuti za nju.

2. Koristimo krive saksije

Kada uzgajate “phalaenopsis” orhideju, potrebno je posaditi ih u prozirnim posudama kako biste zelenom korjenju omogućili nesmetan proces fotosinteze. Vrste “dendrobiums”  i “cymbidiums” nemaju fotosintetičko korijenje pa ih možete posaditi i u neprozirne saksije. Vrsta poznata pod nazivom “vanda” uopće ne treba saksiju i može se uzgajati u praznoj vazi.

3. Presađujemo orhideje u prevelike saksije

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Orhideje se u pravilu presađuju kada primijetite da je korijenje napunilo saksiju, a pogotovo ako već izviruje preko ruba tegle. Nikako je ne smijete držati u istoj saksiji duže od dvije godine jer orhideja ne smije više od dvije godine provesti u istom kompostu. Kada je presađujete, vodite računa o veličini saksije jer se u prevelikoj kompost neće stići osušiti dovoljno brzo i korijen orhideje će zbog toga trunuti. Koristite saksiju koja je samo malo veća od one u kojoj ste je do tada držali.

4. Previše ih zalijevamo

Orhideje nikad ne smijete previše zalijevati jer je njihov korijen jako osjetljiv i lako počne truliti zbog previše vlage. Mnogi ih vole malo tuširati u kadi i na taj način im dati dovoljno vlage, a još jedna metoda je da brzinski potopite saksiju u vodi i zatim je objesite kako bi se iscijedio višak vode.

5. Krivo svjetlo

Većina orhideja voli puno svjetlosti i svijetla okruženja, ali nikako ne vole direktno jako svjetlo. Držite ih podalje od direktnog jakog sunca koje može spržiti njihove listove.

Izvor: Zadovoljna.hr

(L. M.)

 

The post Pravilna briga o orhidejama: Pet čestih grešaka zbog kojih ovo cvijeće lako uvene appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hoće li s graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini konačno biti uklonjene table s doborodošlicom u RS?

Održana redovna skupština Wirtschaftsverein BiH