in

Nema smetnji za izvoz govedine u Tursku

Slatka-Tajna.Eu

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković demantovao je špekulacije o obustavljanju izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku te onemogućavanju prodaje mesa peradi iz Republike Srpske u Federaciji BiH.

Bošković je istaknuo da su predsjednik SDS-a Mirko Šarović i šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić jučer istupili u javnost sa netačnom tvrdnjom da će zbog neusaglašenosti Zakona o veterinarstvu RS, odnosno obrazaca koji se izdaju stočarima i poljoprivrednicima, sa zakonima i obrascima FBiH biti zaustavljen izvoz mesa u Tursku, kao i da će peradarima iz RS biti onemogućeno da prodaju svoje proizvode u FBiH.

“Takvi navodi nisu tačni, ne odgovaraju činjeničnom stanju i mogu dovesti u zabludu primarne proizvođače i prerađivače, ali i širu javnost u BiH”, upozorio je Bošković.

Prema njegovim riječima, Bosni i Hercegovini je za 2021. godinu dozvoljen izvoz govedine u Tursku u količini od 1.500 tona.

“Aktivnost u vezi sa izvozom mesa goveda započela je krajem juna ove godine. Do kraja avgusta izvršen je otkup i klanje 1.950 bikova, što znači da je ostvaren izvoz više od 500 tona mesa goveda. Više od 90 posto otkupa je izvršeno iz RS, što predstavlja veoma važan korak u pomoći i razvoju poljoprivrede”, naglasio je Bošković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










On je napomenuo da je Ured još u junu 2017. godine, kada je Šarović bio resorni državni ministar, donio Uputstvo o provođenju postupka certifikacije pošiljki mesa goveda u svrhu izvoza u Republiku Tursku, koje je i dalje na snazi.

“Tim uputstvom je jasno propisano koja dokumentacija treba da prati životinje prilikom dopreme u klaonicu. Takođe, želim da naglasim da je dokumentacija, koja je pratila životinje prilikom dopreme u klaonicu, od 2017. godine do danas potpuno ista”, poručio je Bošković.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OD FAKULTETA SI POKAZALA SAMO ZADNJICU: Stanija nahvalila samu sebe,a komentarima je uništili

Father of murdered young man: I could get arrested as soon as I enter Bosnia