in

Mektić i ostali: Optužnica potvrđena bez uloženog dokaza / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, Obrane su uložile prigovore na materijalne dokaze Državnog tužiteljstva, tvrdeći da isti nisu postojali u razdoblju podizanja optužnice.

Tužiteljstvo BiH je uložilo dodatne i preciznije numerirane dokaze – račune, ugovore o djelu, odobrenja za unos obaveza i plaćanja, zahtjeve za produžavanje ugovora, akte Ministarstva sigurnosti, plan javnih nabavki, zapisnike i na desetine drugih dokaza.

Adna Dobojlić, braniteljica Edina Graplije, kazala je kako prijevod aplikacije granta nije dostavljen uz optužnicu, niti nakon nje u dostavljanju materijalnih dokaza, dok je tužiteljica Vedrana Mijović tvrdila kako je prijevod sudskog tumača postojao uz optužnicu, ali da ne zna kako nije dostavljen Obranama.

“Potvrđena je optužnica s dokazom na engleskom jeziku, što je nedopustivo”, rekla je Dobojlić, dodavši da “Tužiteljstvo sada ispravlja svoje greške, što se ne bi dopustilo Obrani”.

U sudnici je prikazana posljednja strana dokumenta, na kojoj je pisalo da je preveden u 2021. godini.

“Nemojmo tvrditi nešto što nije. Nije postojao u vrijeme potvrđivanja optužnice, prevedena je godinu dana nakon toga”, kazala je Senka Nožica, braniteljica Dragana Mektića.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sredinom siječnja 2020. sudac za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Dragana Mektića, koji se s Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je Europska unija (EU) financirala u razdoblju 2015.–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef ureda, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Nina Karačić, braniteljica optuženog Agića, uložila je prigovor na veći dio dokaza tvrdeći da se ne tiču “niti jedne točke optužnice”. Ona je zatražila od Suda BiH da izda nalog za pribavljanje dokaza koji je Tužiteljstvo koristilo pri ispitivanju jednog od svjedoka na ročištu, a nije ga uložilo.

“Taj dokaz je direktno oslobađajući za cjelokupnu treću tačku optužnice”, rekla je Karačić.

Suđenje će se nastaviti 21. listopada.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DOPADA MU SE SVE STANIJINO: Kristijan Golubović je ovim potezom ostavio sve bez teksta

Pronađena 15. žrtva stravičnog požara u Tetovu