in

Skuplja struja za poduzetnike, ali neće svi dobiti veće račune

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Cijena električne energije u našoj zemlji ovisi isključivo o tržištu – tako je od 2007., kada su cijene liberalizirane. Na veleprodajnom tržištu u Europi električna energija poskupljuje, osjetili su to i poduzetnici koji ovih dana potpisuju ugovor s HEP-om. A svako poskupljenje moglo bi utjecati na cijene proizvoda i usluga.

Požgaj grupa lani je potpisala ugovor s HEP-om o kupnji električne energije, već tada su im troškovi za struju porasli 25 posto. Poduzetnici kojima danas istječu ugovori, struju će platiti po još većim cijenama. 

– To je poskupljenje na razini 40 do 50 posto u ovom trenutku. S tim da u HEP-u kažu da će cijena biti još i veća i da je sada prilika potpisati ugovor – da ne bi u budućnosti imali veću cijenu i veći trošak, tvrdi Nikola Požgaj.

Cijena električne energije na europskom tržištu gotovo se udvostručila u odnosu na lanjsku, pa je to razlog poskupljenja i u Hrvatskoj. Iz HEP-a poručuju da ugovore prilagođuju posebnostima svakog pojedinog kupca, pogotovo u dijelu vrste proizvoda i termina ugovaranja.

Cijena i veća od veće?

– Trenutačne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu struje koja će se konzumirati od 2022. do 2023. pa i u 2024. godini. Jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije jest cijena električne energije na veleprodajnom tržištu, stoji u priopćenju HEP-a.

Stručnjaci upozoravaju da će i iduće godine cijena električne energije na svjetskim burzama rasti. To povećanje ne znači nužno i da će računi za struju za poduzetnike biti veći.  

– Energija koja onome ide gore 40 posto, njemu će računi rasti 20 posto, a ne 40. To je prva stvar. Drugo – treba reći da će dio poduzetnika dobiti veće račune, a veći neće dobiti veće račune. Zašto? To zna samo opskrbiljač, napominje stručnjak za energetiku Nenad Kurtović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Domino efekt

Poduzetnici pak ističu da će poskupljenje struje dugoročno utjecati na povećanje troškova proizvodnje odnosno povećanje cijene proizvoda od 3 do 7 posto. U resornom ministartvu ističu da država potporama amortizira financijske poremećaje na tržištu.

– Kroz grantove, koje će dobiti od države, smanjio bi se teret u troškovnom smislu na njihovo poslovanje. Tako da prebrode ove tržišne probleme, dodaje Ivo Miletić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Inače Hrvatska uvozi 27 posto električne energije. U ovom trenutku HEP ne razmatra mogućnost povećanja cijene električne energije za kućanstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JOŠ SAMO NIJE ISKAKALA IZ PAŠTETE, RADI SVAKI DAN: Maja Šuput objasnila kako duguje za vodu

“Jasna poruka i politici, neka se Beograd zabavi Srbijom, pola Srbije je još gladno…”