BosnianCroatianDutchEnglishFrenchGermanItalianSerbianSpanishSwedish

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

“OHR i OSCE godinama bez ozbiljne reakcije posmatraju kršenje prava djece Bošnjaka”

Slatka-Tajna.Eu

Potpredsjednik entieta Ramiz Salkić izrazio zabrinutost zbog dešavanja u RS: “OHR i OSCE godinama bez ozbiljne reakcije posmatraju kršenje prava djece Bošnjaka”


Reagujući na instrukciju direktora Pedagoškog zavoda RS Predraga Damjanovića u kojoj poziva sve direktore osnovnih i srednjih škola u RS-u da obilježe Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić istakao je da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja „srpskog sveta“ putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.

“Instrukcija koju je uputio direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, Predrag Damjanović, je s pozicije Ustava entiteta koji garantuje obrazovanje pod jednakim uslovima neprihvatljiva. Također, s pozicije Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koji garantuje obrazovanje bez bilo kog oblika diskriminacije:

“U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu”, ona je neprihvatljiva”, smatra Salkić.

Kaže da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja „srpskog sveta“ putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.

“Ovakvo ponašanje je direktna posljedica dugogodišnjeg blagonaklonog odnosa OHR-a i OSCE-a spram diskriminacije bošnjačkih učenika koju provode vlasti u ovom entitetu. OHR je dužan i obavezan po svom mandatu da obezbijedi provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma što uključuje okruženje bez diskriminacije za one koji su se vratili.

OHR i OSCE godinama bez ozbiljne reakcije posmatraju kršenje prava djece Bošnjaka u ovom entitetu. Pozivam vas da prestanete to činiti i da iskoristite mehanizme koje imate i prekinete diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu. Bošnjačkoj djeci i nastavnom osoblju nije mjesto na ovakvim časovima bez obzira na ovakvu instrukciju koja krši ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom”, saopćio je danas Salkić.
Back to Top

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Topić: Čudni su kriteriji po kojima se biraju reprezentativci BiH

Osam frizura koje će biti hit ove jeseni

Back to Top
close

Log In

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hey Friend! Before You Go…

Get the best viral stories straight into your inbox before everyone else!

Don't worry, we don't spam

Close
Close