in

Njemačko Ministarstvo finansija pod istragom zbog pranja novca

Slatka-Tajna.Eu

Njemački tužioci izvršili su danas pretres u ministarstvima finansija i pravosuđa u okviru istrage fokusirane na državnu Agenciju za sprečavanje pranja novca, koja je pokrenuta zbog propusta Njemačke u borbi protiv finansijskog kriminala.

Istraga se provodi nad Finansijsko-obavještajnom jedinicom (FIU) Ministarstva finansija, s ciljem da se utvrdi da li je toj agenciji sugerisano da ignoriše upozorenja banaka o sumnjivim plaćanjima ka Africi, prenosi Reuters, uz opasku da je na čelu tog ministarstva socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Scholz.

Pretres se dešava u odsudnom momentu za Sholza, koji prema anketama ima dobre šanse da postane novi njemački kancelar na izborima zakazanim za 26. septembar, dodaje britanska agencija.

FIU, zajedno sa njemačkim finansijskim regulatorom Bafinom, koji je također pod Ministarstvom finansija, našao se još ranije na udaru kritika zbog neotkrivanja problema u platnoj kompaniji Wirecard, koja je bankrotirala u najvećem njemačkom posljeratnom finansijskom skandalu.

Ministarstvo finansija je u međuvremenu objavilo da je povećalo broj zaposlenih u agenciji FIU sa 165 na više od 460 ljudi, kao i da je dalo toj jedinici veće nadležnosti i tehničke resurse, uz napomenu da podržava istragu i da “sumnje nisu usmjerene na zaposlene u Ministarstvu“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istraga dolazi u kritičnom trenutku, budući da napore Njemačke u borbi protiv pranja novca trenutno razmatra Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), globalno tijelo koje okuplja zemlje od Sjedinjenih Američkih Država do Kine radi borbe protiv finansijskog kriminala, navodi Reuters.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

‘Srpsko jedinstvo’ kao nastavna aktivnost u školama Republike Srpske

Simfonijski orkestar ”doveo” Beatlese u Mostar / Bljesak.info