in

Nastavlja se većinom suho i stabilno vrijeme

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

Stabilno i sunčano te ugodno toplo rujansko vrijeme nastavlja se u većini kopnenih krajeva. No idilu kasnog ljeta u unutrašnjosti Dalmacije povremeno može pokvariti poneki izolirani pljusak, osobito u petak i subotu. Prolazne kratkotrajne nestabilnosti moguće su u nedjelju i na sjeverozapadu. I dalje će biti toplo i vrlo toplo uz svježa jutra.

Sunčano će prevladavati i na Jadranu. Temperatura se neće znatnije mijenjati, pa će i dalje danju biti vrlo toplo, uz dnevnu izmjenu burina i umjerenog vjetra s mora, te sjeverozapadnjaka. No, još u četvrtak i petak na jugu neće biti posve stabilno, pa s promjenjivom naoblakom mjestimice može pasti i malo kiše.”, sažeta je tjedna prognoza Tomislave Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u četvrtak većinom suho i stabilno

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “I četvrtak će na istoku Hrvatske biti sunčan, uz povremenu umjerenu naoblaku. Jutro svježe, mjestimice uz rijeke s maglom. Popodne će se pojačati jugoistočni vjetar, a dnevna temperatura porasti na 26 °C.

Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar većinom slab. Danju opet ugodno toplo uz 24 do 26 °C. No, jutro će biti svježe, s temperaturom između 8 i 11 °C, ponegdje i uz kratkotrajnu maglu.

Podjednako i na zapadu zemlje – tek ponegdje može biti umjerene naoblake, a po kotlinama gorskih predjela i kratkotrajne magle. Pod Velebitom još u noći i ujutro bura, a popodne na sjevernom Jadranu vjetar slab do umjeren jugozapadni, uz mirno i malo valovito more.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka, češća južnije od Splita, gdje se ne može isključiti i malo kiše. Nakon razmjerno mirnog jutra popodne će zapuhati umjeren vjetar s mora. Temperatura ujutro oko 20 °C, u unutrašnjosti od 13 do 16 °C, a danju oko 28 °C.

Promjenjive naoblake najviše će biti na jugu Hrvatske, gdje već ujutro može pasti malo kiše. Smirivanje i razvedravanje tek potkraj dana. Ujutro će duž obale puhati burin, a popodne umjeren vjetar s mora. Dnevna temperatura oko 27 °C.”

I u nastavku tjedna bez znatnije promjene

“Na kopnu se nastavlja niz pretežno sunčanih i toplih dana, uz svježa jutra, te malo ili nimalo vjetra, zbog čega je po kotlinama i uz rijeke i dalje moguća magla. Samo će u unutrašnjosti Dalmacije biti promjenjive naoblake, na jugu područja i malo kiše, osobito u petak. U nedjelju vjerojatnost za kratkotrajnu kišu raste i na sjeverozapadu.

Sunčano će prevladavati i na Jadranu, a nebo će uglavnom prekrivati visoki tanki oblaci, češći u subotu. Još će u petak na jugu biti promjenjive naoblake i malo kiše. Vjetar većinom slab, popodne umjeren jugozapadni, koji će u subotu okretati na sjeverozapadni, a u nedjelju će prolazno zapuhati i bura. Danju i dalje vrlo toplo.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIVES CELZIJUS: U kombinezonu ispod tuša

Ministar Dedić i šef Ureda Svjetske banke o zajedničkim projektima u poljoprivredi