in

Migranti će morati raditi za beneficije koje imaju / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pexel / Radnik

Neki migranti u Danskoj sada će morati raditi 37 sati tjedno kako bi i dalje imali pravo na beneficije i socijalnu pomoć, prenosi BBC News. 

To će biti uvjet za one koji su tu pomoć primali tri do četiri godine, a koji nisu dostigli određeni nivo znanja danskog jezika.

Premijerka Mette Frederiksen rekla je da su pravila direktno usmjerena na žene koje nisu porijeklom sa zapada, a koje žive od tih beneficija.

Danska je posljednjih godina više puta pooštravala imigracijsku politiku.

Sada ima neka od najstrožijih pravila u Europi i postavila je sebi cilj da zahtjevi za azil budu svedeni na nulu. 

Vlada je rekla da je novi plan osmišljen da pomogne migrantima da se asimiliraju u dansko društvo, ali neki su rekli da su pravila pogrešna i nepravedna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Želimo uvesti novu logiku rada u kojoj su ljudi dužni doprinositi i biti korisni, a ako ne mogu pronaći redovan posao, moraju raditi za benefite koje dobivaju”, rekla je Frederiksen novinarima.

Navela je da su previše godina činili medvjeđu uslugu mnogim ljudima ne tražeći ništa od njih.

Premijerka je dodala da su pravila usmjerena prvenstveno na žene migrante. Vlada kaže da šest od 10 žena sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Turske nije zaposleno.

”U osnovi je problem kada imamo tako snažnu ekonomiju, gdje poslovna zajednica traži radnu snagu, a imamo veliku grupu, prvenstveno žena nezapadnog porijekla koje nisu dio tržišta rada”, rekla je Fredriksen.

Ministar zapošljavanja Peter Hummelgaard naveo je da bi poslovi koje bi migranti obavljali mogli biti od komunalnih poslova, čišćenja parkova pa do rada u kompanijama.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sjeverna Koreja održala noćnu vojnu paradu za 73. obljetnicu osnutka države

Rastali se Prijovićka i Filip: On se oglasio tim povodom, a evo šta se desilo