in

“Teški su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona, on nije stao ni na čiju stranu”

Slatka-Tajna.Eu

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije stao na ničiju stranu već je govorio o situaciji i opisao različite stavove”, kazali su za televiziju N1 iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Novinari su uputili upit OHR-u tražeći od visokog predstavnika da prokomentira posljednje izjave koje su uzburkale bh. javnost te da li te izjave/stavovi govore u kom smjeru se trebaju vršiti pregovori o izmjenama Izbornog zakona.

Također, pitali su da li visoki predstavnik smatra da BiH treba ići putem još jače konstitutivnosti umjesto građanskog uređenja kao i to da li je istina, što su pojedini mediji objavili, da bi OHR mogao utjecati na pregovore o Izbornom zakonu i u kontekstu toga da zagovara ograničavanje mandata na dva?

“Visoki predstavnik je u nedjelju, 5. septembra, sudjelovao na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj upoznati sudionike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH.

Visoki predstavnik je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka. Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški.

On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vrijeme započeli razgovori o zakonu ili izmjenama zakona, prije održavanja izbora 2022. godine.

Visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela u BiH da provedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentiraju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir”, navodi se u odgovoru Ureda visokog predstavnika u BiH za televiziju N1.

Podsjetimo, u srijedu je u zgradi Delegacije EU u BiH održan i sastanak ambasadora EU s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Nakon sastanka, Komšić je kazao da je ponovio svoj stav o izjavama Schmidta i naveo kako je Vlada Njemačka kazala da ne mijenja svoju politiku prema BiH niti milimetra.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠTA TI JE TO NA GLAVI ŽENO? Svi su se smijali punđi Andreane Čekić

Ovaj manikir je idealan za jesenje dane