in

“Prepoznatljiv je rukopis stvaranja Velike Srbije, to je ono što su izrežirali na Cetinju”

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da su događaji u Crnoj Gori posljednjih dana “ogoljeli” situaciju na Balkanu i pokazali da proces pomirenja i suočavanje sa godinama rata, kako kaže, nije ni počeo, a kamoli da je završen.

Jovanović smatra da je obaveza svih demokratskih snaga u Srbiji da reaguju na događaje u regionu navodeći da je “velika sramota” što su i vlast i opozicija u Srbiji složne u “odbrani nacionalnih interesa” u Crnoj Gori.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da je Srpska pravoslavna crkva zloupotrijebljena u političkom obračunu između evropske Crne Gore i onih koji nikada nisu priznali njenu nezavisnost, te da je insistiranjem da se vjerski obred obavi na Cetinju, SPC, kako kaže, svjesno učestvovala u realizaciji produbljivanja krize u toj zemlji.

Jovanović je ocijenio da se u Crnoj Gori narušava mir u cijelom regionu, a da će se posljedice toga osjetiti i u Srbiji.

“Najveći interes Srbije je da se sačuva mir, a ne da se produbljuju podjele”, naveo je Jovanović.

Srbija se, dodao je, otvoreno stavila na jednu stranu u tom političkom sukobu i da je uloga u događajima u Crnoj Gori potpuno promijenjena slika Srbije u regionu i u Evropi.

“Srpski ministri učestvovali su u pomenutim događajima i zvaničnici u našoj zemlji to nazivaju odbranom ‘srpskog sveta'”, naveo je Jovanović i dodao da “niko nema pravo da okreće glavu pred prepoznatljivim rukopisom stvaranja Velike Srbije”.

Čanak: 30 godina sam na Cetinju

Lider LSV-a Nenad Čanak govorio je za TV Prva zašto je bio na Cetinju i prisustvovao na protestima prije ustoličenja mitropolita Amfiholija.

“Sjedili smo u bašti, jer nije bilo gdje fizički da se bude. Hotel Grand, gdje je bilo logično, pa je bio zatvoren, te su iselili goste. Zbog šest eura su zatvorili hotel od 300 soba i sve iselili. Sjeli smo i tamo čekali šta će se dešavati, jer je bio polijski kordon”, kazao je Čanak.










Komentariši

Written by Redakcija

Male hidroelektrane 'niču' po BiH

Čuvarkuća, riznica zdravlja – evo kako se sve koristi