in

Pokazna vježba specijalnih snaga NATO-a

Slatka-Tajna.Eu

Pokazna vježba u vojnoj bazi Zemunik

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Vojnu bazu u Zemuniku posjetili su zapovjednici i predstavnici specijalnih snaga zemalja članica NATO-a. Održana je i pokazna vježba uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Od 2019. ondje djeluje Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u kojem se obučavaju najbolji piloti iz zemalja članica NATO-a.

Skupina terorista niije imala nikakve šanse nakon munjevite intervencije pripadnika kopnenenihi specijalnih snaga uz potporu helikoptera. Demonstracija visoke borbene spremnosti naše vojske, dio je pokazne vježbe.

– Ovo je izvrsna prilika za zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH, za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u stjecanju iskustava, razmjeni snage i razvoju sposobnosti, istaknuo je general-bojnik Ivica Olujić, direktor GS-a OSRH.

Multinacionalno središte za obuku specijalnih zračnih snaga osnovano je 2019., a uz Hrvatsku države osnivačice središta su i Bugarska, Slovenija i Mađarska. Temeljna zadaća je helikopterske posade obučiti za provedbu specijalnih zračnih operacija.

– Hrvatska osigurava odlične trenažne uvjete za pilote, omjer različitog terena je fenomenalan, od planina do obale, uz 300 sunčanih dana godišnje, kazao je u Zemuniku Chris Cassem, predstavnik Zapovjedništva za specijalne operacije NATO-a.

Vježba koja je održana u Zemuniku ujedno govori i o važnosti toga centra. Ne samo za domaćina Hrvatsku i zemlje suosnivačice nego i za cijelu NATO zajednicu.

– Razvojem ovog središta razvijaju se nacionalne sposobnosti svake od pojedinih zemalja isto tako razvija se interoperabilnost i standardi na razini NATO-a, ustvrdio je Tomislav Pušnik, direktor MSAP TC-a.

– Uzbuđen sam zbog budućnosti ovog centra ne samo zbog Hrvatske nego i ostalih članica Saveza jer bit je osnaživanje vojnih sposobnosti i mogućnosti, izjavio je general-bojnik David Tabor iz SOCEUR-a, zapovjedništva američkih specijalnih snaga u Europi. 

Svi sudionici složni su u ocjeni kako je pred ovim središtem sjajna budućnost budući da ima potporu NATO-ova zapovjedništva, Američkog zapovjedništva za specijalne operacije u Europi te političku i vojnu podršku zemalja članica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Svjetska premijera: Potpuno novi Renault Megane E-Tech 100 % Electric / Bljesak.info

Roof Gardens – evolucija gradskog života