Categories: Biznis

U Bosni i Hercegovini počeo Coca-Colin projekat Od izvora do mora

Akcijom čišćenja obje obale Drine u Višegradu, te kopnenog dijela u višegradskom naselju Bikavac počela je realizacija Coca-Colinog projekta Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini. Projekat kroz sedam akcija čišćenja u zemlji ima za cilj da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada. Neposredno prije akcije čišćenja upriličen je i događaj kojim je i zvanično obilježen početak projekta u Bosni i Hercegovini, a kojem su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija nadležnih za pitanja ekologije, okoliša i voda, predstavnici lokalnih zajednica koje su podržale projekat, predstavnici kompanija partnera – Konzum BiH i Mercator BiH, kao i kompanija Ekopak i Euro Beta, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada, te predstavnici medija i građani Višegrada.

Coca-Cola kao odgovorni korporativni građanin neprestano ulaže napore u zaštitu okoliša. Upravo je ovo jedan od projekata koji je dio našeg globalnog programa Svijet bez otpada kojom želimo  direktno doprinijeti smanjenju uticaja na okoliš i ponuditi  rješenja za izazove povezane s ambalažom. Tu smo sebi postavili konkretan cilj da do 2030. Godine pomognemo u prikupljanju i recikliranju svake boce ili limenke koju postavimo na tržište. Kroz akcije u sklopu projekta Od izvora do mora ćemo uklanjati ambalažni otpad iz okoliša i na taj doprinijeti čišćenju rijeka i  jezera, ali i kopnenih dijelova Bosne i Hercegovine. – rekao je Dušan Mitrev, rukovodilac Službe za prodaju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

– Želim da se zahvalim kompaniji Coca-Cola i ljudima koji učestvuju u implementaciji ovog projekta, i svim uključenim opštinama i gradovima. Mislim da je ovo dobar primjer kako možemo zajedno da obezbijedimo bolje uslove, zdraviju klimu, zdraviju sredinu, čistu prirodu, jer ćemo samo tako svi živjeti u boljim uslovima. Jako me raduje što smo danas u Višegradu, što dajemo zasluženu pažnju Višegradu, Drini i Rzavu, u pjesmama opjevanom Bikavcu, a posebno jer imamo dobre domaćine ovdje. Raduje me što je Coca-Cola prepoznala značaj ovog područja i očuvanja ovih prirodnih ljepota i resursa. Naše je opredjeljenje u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je da u fokus stavimo zaštitu životne sredine, ne samo zbog naše privrženosti zelenim politikama i međunarodnim sporazumima, nego zato što to treba svakom čovjeku u svakom kraju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. – rekao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac.

Projekat Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini se realizuje u saradnji sa nevladinim organizacijama – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Obje organizacije su prepoznate kao značajne u oblasti očuvanja okoliša i provođenja konkretnih aktivnosti usmjerenih na unaprijeđenje zaštite okoliša.

– Izuzetno nam je drago što je Coca-Cola pokrenula projekat Od izvora do mora i u Bosni i Hercegovini i što je upravo Višegrad izabran za početnu stanicu projekta. Višegrad, a posebno rijeka Drina, se godinama susreće sa problemom nepravilnog odlaganja otpada i zagađenja. Želimo i moramo da pokažemo svima kako se čisti i voli ovaj grad. Drago mi je i da je mnogo predstavnika institucija danas ovdje i nadam se da ćemo ovom akcijom pokazati kako na ekološkom planu stvari treba da funkcionišu. Hvala i velikom broju srednjoškolaca koji su došli da podrže našu akciju. – rekao je Dejan Furtula, predstavnik nevladine organizacije Eko centar iz Višegrada, partner projekta Od izvora do mora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







 Inicijativa Svijet bez otpada direktno doprinosi smanjenju uticaja na okoliš i nudi rješenja za izazove povezane s ambalažom. Projekat Od izvora do mora je počeo u Hrvatskoj 2018. godine, a od ove godine realizuje se i u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode — rijeke i jezera od ambalažnog otpada, ali ne zanemarujući kopneni dio, kako bi podstakle građane na primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnog bogatstva.

U Bosni i Hercegovini je projektom Od izvora do mora tokom ove godine planirana realizacija ukupno sedam akcija prikupljanja otpada širom BiH i to u: Višegradu, Rudom, Foči, Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Tomislavgradu.

Projekat su do sad partnerski podržali: ​ Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča. Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinig organizacija i kompanija za odvojeno prikuplljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

Redakcija

Recent Posts

Trendi pedikure za ovo ljeto

Mjesecima smo skrivali naša stopala u cipelama, čizmama i patikama i mogli smo sebi dopustiti…

3 minute ago

U HDZ-u optimistični oko pregovora: Sve će biti u redu

Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Foto: Emica Elvedji / PIXSELLTreći tjedan nakon…

8 minuta ago

Poznato ime novog trenera Vest Hema

Fudbalski trener Đulen Lopetegi postigao je dogovor sa Vest Hemom, i od naredne sezone biće…

9 minuta ago

ŠEJLA ZONIĆ POKAZALA DRUGO LICE: Direktno se obratila članu žirija

Šejla Zonić je u prethodnom krugu “Zvezda Granda” pokazala dosad neviđeno lice. Prvi put je, naime,…

17 minuta ago

Četvrti dan traje potraga za zatpanim rudarom kod Tuzle

Rudarske čete za spašavanje još tragaju za rudarom koji je zatrpan prije tri dana pri…

2 sata ago

Petrović uoči Borca: Igramo utakmicu godine

U srijedu igramo utakmicu godine, poručio je Željko Petrović, šef stručnog štaba Zrinjskog uoči prvog…

2 sata ago