in

Mirisanje hrane može da zadovolji želju za njenim konzumiranjem

Slatka-Tajna.Eu

Miris pržene hrane može da vas navede da naručite visokokaloričan obrok. Ali ako ste izloženi tom mirisu duže od dvije minute veća je vjerovatnoća da ćete se zadovoljiti voćem.

Nova studija objavljena u „Journal of Marketing Research“ otkriva da miris hrane može direktno da zadovolji potrebu za konzumiranjem iste. Razlog tome je taj što mozak ne razlikuje baš uvijek izvor čulnog zadovoljstva, prenosi Science Daily.

„Miris hrane može da bude „moćno oružje“ za odupiranje žudnji za namirnicama“, rekao je vodeći autor, dr Dipaian Bisvas, profesor marketinga na Poslovnom koledžu Univerziteta Južne Floride i dodao:

„U stvari, suptilni senzorni stimulusi poput mirisa mogu da budu efikasniji u uticaju na izbor hrane za djecu i odrasle od restriktivnih mjera.“

Bisvas je otkrio direktnu vezu između dužine vremena izlaganja i toga hoće li se neko prepustiti ili neće. Sproveo je niz testova koristeći neupadljiv raspršivač, koji je odvojeno odavao miris zdravih i nezdravih namirnica, kolačići u odnosu na jagode, pica u odnosu na jabuke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Otkrio je da su učesnici izloženi mirisu kolačića manje od 30 sekundi skloniji kolačićima. Ali oni koji su bili izloženi duže od dva minuta nisu smatrali taj kolačić poželjnim i umjesto toga su birali jagode.

Iste rezultate imao je i kada je testiran miris pice i jabuke.

Takođe su došli do saznanja da namirnice koje ne odaju jake mirise, obično nisu povezane sa nagradom, pa imaju mali uticaj na ono što naručujemo.

Bisvasovo prethodno istraživanje pokazalo je da svjetlost i jačina muzike utiču na izbor hrane. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje dokazuje da jedno čulo može da nadoknadi drugo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MALOLJETNICA U KREVETU SA MENSUROM: Milica Veselinović hoće da dokaže da nije kao Mina,ali joj ne ide

RAT SVEKRVE I SNAJKE! KEBINA ŽENA KRIVA ZA RAZVOD SEVE I IGORA: Pjevačicu optužila da joj je sina varala sa CRNOGORSKIM MAFIJAŠEM