Categories: Biznis

Izuzetni rezultati Projekta registracije nekretnina u FBiH

Završni izvještaj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o provedbi i završetku Projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH (IDA kredit broj 51880-BA) usvojila je Vlada Federacije BiH.

Kako je saopćila ova Uprava, provedba aktivnosti u okviru ovog projekta završena sa 31.12.2020. godine, a usprkos velikim izazovima usljed uticaja pandemije COVID-19, rezultati za razvojne ciljeve Projekta registracije su čak i premašeni, kao i za 23 indikatora po komponentama.

Najvažniji postignuti rezultati su, u konačnici, doprinijeli stvaranju povoljne poslovne klime u Federaciji BiH.

Iz Uprave napominju da je, između ostalog, riječ je o zamjeni i uspostavi zemljišne knjige na osnovu podataka nove katastarske izmjere zaključno s krajem 2020. godine. To je rezultiralo usuglašenim podacima za 253 katastarske općine, odnosno deset više u odnosu na projektnom planirani broj općina.

Svoje nekretnine i prava na njima uknjižilo je ukupno 1.047.208 vlasnika i suvlasnika, čime su unaprijeđene i pretpostavke za siguran pravni promet nekretnina i razvoj ukupne privrede. Tako je sada 55,4 posto zemljišnoknjižnih uložaka zasnovano na novoj katastarskoj izmjeri, u odnosu na 33,3 posto o na početku provedbe Projekta. Uz to, skenirane su sve zemljišne knjige i pomoćni registri u Federaciji BiH i integrirani u IT sistem za upravljanje zemljišnoknjižnim podacima.

Bitno je i da je internet dostupnost (www.e-grunt.ba) katastarskim podacima osigurana za svih 79 općina i gradova u FBiH, a internet dostupnost zemljišnoknjižnih podataka za ukupno 2.418 katastarskih općina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zemljišnoknjižni i katastarski informacijski sistemi su razvijeni i dorađeni po najvišim standardima, čime je omogućena transparentnost rada, smanjena mogućnost  korupcije, omogućene su statističke analize i praćenje efikasnosti rada svih službi za katastar i svih zemljišnoknjižnih ureda u FBiH.

Na osnovu uspješnih rezultata provođenja, te velikog zanimanja i povećanih zahtjeva korisnika, ugovoreno je i dodatno financiranje projekta registracije nekretnina.

Naime, nakon uspješno provedenih domaćih procedura odobravanja provođenja projekta te ratifikacije sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – IBRD, Svjetska banka je od 17.12.2020. godine proglasila efektivnost dodatnog financiranja za Projekt registracije nekretnina, što će omogućiti usuglašavanje podataka između zemljišne knjige i katastra za najmanje 100 dodatnih katastarskih općina u urbanim sredinama Federacije BiH, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Redakcija

Recent Posts

PJESMA TOŠETA PROESKOG KRIJE JEZIVU PRIČU: Napisao pjesmu u zatvorskoj ćeliji

Toše Proeski važio je za jednog od najboljih pjevača na Balkanu, tragično je nastradao prije…

44 minute ago

Austrija istražuje niz napada na Jehovine svjedoke

Austrijske sigurnosne službe istražuju niz eksplozija čija su moguća meta Jehovini svjedoci, nakon što je…

1 sat ago

Uspjeli smo promijeniti krv u klubu

Fudbaleri Željezničara su večeras savladali Tuzla Siti na Grbavici sa 2:0. „Plavi“ su tako pobjegli…

1 sat ago

“JK je skroz pogubila konce. Stavovi koje iznosi ne liče na nju i na sve ono za šta se predstavljala godinama”: Bh. voditelj reagovao na Karleušinu promjenu priče

Javna izjava Jelene Karleuše o političkim pitanjima na Balkanu izazvala je oštre reakcije javnosti, posebno…

2 sata ago

Kako pravilno skuvati jaja da ne popucaju?

Pucanje jaja tokom ključanja je čest problem sa kojim se s vremena na vrijeme susrećemo.…

3 sata ago

ANALITIČARI SLOŽNI: ‘Zahvaljujući’ Vučiću u svijetu se govori o genocidu u Srebrenici

Oni koji poštuju sudske presude podržavaju rezoluciju o Srebrenici, dok negatori genocida čine sve kako…

3 sata ago