in

U ponedjeljak uglavnom sunčano i danju ugodno toplo

Slatka-Tajna.Eu

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

Novi će radni tjedan obilovati suncem i danju ugodnom toplinom. Samo će u četvrtak u gorju te osobito u unutrašnjosti Dalmacije i na jugu Jadrana prolazno biti više oblaka, a moguć je i pokoji pljusak. Umjerena pa i ponegdje jaka bura do sredine tjedna će oslabjeti, kao i često umjeren sjeverozapadni vjetar na kopnu, gdje će se povećati vjerojatnost za kratkotrajnu jutarnju maglu.“, sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, a na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala:

Idućih barem tjedan dana bit će većinom sunčani i vrlo topli te mnoge mamiti da svaki slobodni trenutak provedu na otvorenom. No naši najmlađi sjedaju u školske klupe, neki po prvi put, pa imajte strpljenja i razumijevanja kako bi se i oni što prije snašli u prometnim gužvama na putu do škole.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U ponedjeljak uglavnom sunčano i danju ugodno toplo

Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys.-geophsy-: “U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčan, uz slab i umjeren sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, a najviša dnevna oko 25 °C.

Podjednaka temperatura i u većinom vedroj središnjoj Hrvatskoj, gdje tek rijetko u kotlinama i uz obale rijeka može ujutro kratkotrajno biti magle. Vjetar slab, od sredine dana i umjeren sjeveroistočni.

Sjeveroistočnjak i u gorju, dok će duž obale sjevernog Jadrana puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od 7 °C u gorju do 21 °C duž obale, a uz obilje sunca najviša dnevna bit će između 26 i 28 °C na moru, te od 22 do 24 °C u gorskoj Hrvatskoj.

Dalmacija će biti malo toplija, iako će oblaka biti više, osobito poslijepodne. Umjerena bura prolazno će sredinom dana okrenuti na sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar, pa će more biti malo do umjereno valovito, prema otvorenom dijelu i valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednako valovito – ujutro uz umjerenu buru, na udare i jaku, zatim jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka između 18 i 21 °C, a najviša do 29 °C.”

I u nastavku tjedna većinom suho i sunčano

Idući će dani na kopnu biti većinom sunčani, osobito u središnjim i istočnim krajevima, no u četvrtak je u Lici te unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguć jači razvoj oblaka i pokoji popodnevni pljusak. Vjetar uglavnom slab, u početku u gorju još umjeren sjeveroistočni, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu do srijede istočni i jugoistočni. Temperatura zraka bez veće promjene.

Ni na Jadranu se temperatura zraka neće mnogo mijenjati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme slaba do umjerena bura te sjeverozapadnjak postupno će oslabjeti. Najviše sunčanih sati vjerojatno će biti na sjevernom Jadranu, a u četvrtak na jugu nestabilnije i mogućnost za pokoji pljusak.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zeljković najavljuje tužbu protiv Begovića: “Zasluženo ga nema u reprezentaciji”

Free Monthly Websites — Free Monthly Websites 2.0