in

Tesla od EU dobija 1,1 milijardu eura za proizvodnju baterijskih ćelija?

Slatka-Tajna.Eu

Američki proizvođač električnih automobila Tesla trebao bi dobiti oko 1,1 milijardu eura iz evropskog programa za podršku proizvodnji baterijskih ćelija, pišu njemački mediji, navodeći da njemačko Ministarstvo privrede još čeka zeleno svjetlo za predloženu finansijsku podršku.

Početkom godine Evropska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne podrške u 12 zemalja članica za proizvodnju baterija za električne automobile.

Projekt “Evropske baterijske inovacije” predviđa finansiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija, a predložile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska,

Dvanaest zemalja EU planiraju u idućim godinama osigurati 2,9 milijardi eura za njegovo finansiranje, a ta podrška trebala bi mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja.

Podršku bi u sklopu projekta trebao dobiti i Tesla, koji u blizini Berlina želi izgraditi prvu tvornicu električnih automobila u Evropi, gdje planira masovno proizvoditi i baterijske ćelije. Proizvodnja je trebala početi još u julu, ali je odgođena za kraj godine zbog niza problema.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

GOŠK preokretom do prve pobjede / Bljesak.info

VRATILO SE DIJETE: Severina došla po sina Aleksandra u školu