in

Oporba najavljuje rasprave o obnovi, zdravstvu i financijama građana

Slatka-Tajna.Eu

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uoči početka jesenjeg zasjedanja Sabora u ponedjeljak se sastalo Predsjedništvo parlamenta s čelnicima zastupničkih klubova, a nakon njega oporbenjaci su najavili da će u predstojećoj sezoni inzistirati na raspravama o stanju u zdravstvu, obnovi i financijskim problemima građana.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u izjavi novinarima najavio je da će se SDP, bude li prijedloga promjena saborskog Poslovnika da bi zbog velikog broja klubova došlo do vremenskog ograničenja u izlaganjima – biti protiv toga.

– U situaciji kada se suočavamo s brojnim problemima glas svih građana, donosno, njihovih predstavnika u Saboru mora se čuti, poručio je.

Donese li se takva odluka, ustvrdio je, to će biti ušutkavanje parlamentarnog rada.

SDP će poticati raspravu o stanju u zdravstvu, ali ne samo vezano uz koronakrizu, nego o činjenici da je Vlada osigurala milijarde kako bi se sanirali dugovi u zdravstvu, a oni rastu i dalje, kazao je čelnik SDP-a. Dodao je kako će od premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Vilija Beroša tražiti plan sanacije zdravstva koji su najavili.

Važna tema o kojoj želimo razgovarati je i plan obnove, napomenuo je, podsjetivši da su prije dva mjeseca u saborsku proceduru uputili interpelaciju u kojoj su postavili brojna pitanja poput onoga kako postupati s nelegalnim zgradama i rješavati imovinsko-pravne odnose.

– Vlada nema hrabrosti odgovoriti na tu interpelaciju jer bi u odgovoru morali napisati da ne rade ništa, ustvrdio je Grbin, istaknuvši da će inzistirati na promjeni Zakona o obnovi koji u praksi ne funkcionira.

Tražit ćemo, dodao je, i izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju u dijelu koji se odnosi na prešutna prekoračenja po tekućem računu.

Upozorio je i kako postoji bojazan da banke te kredite počnu prodavati dalje zbog čega se mora spriječiti da građani padnu u dužničko ropstvo i da zbog nereguliranosti tih kredita prijeđu na treće osobe koje će maltretirati građane koji se već sada nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.

Grbin nije htio otkriti kako će riješiti problem u saborskom Klubu SDP-a koji četvero isključenih iz članstva SDP-a ne želi napustiti, nego je tek najavio da će se o tome raspravljati na skorašnjoj sjednici prije saborskog zasjedanja.

Šef SDP-a Grbin bespredmetnom je ocijenio tezu da ne kontrolira Klub zastupnika, jer mandat zastupnika nije imperativan, a ono što ga zanima je, kaže, možemo li raditi i surađivati.

– Odgovor je ‘da, možemo’ i ‘da, hoćemo’ i nema dvostruke linije upravljanja u SDP-u, a ona je samo jedna, i to ona koju su prije godinu dana odabrali SDP-ovke i SDP-ovci, poručio je Grbin.

Petrov: Most sigurno neće ulaziti u obračune nekih političkih stranaka

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Božo Petrov je na novinarsko pitanje hoće li Most sada, nakon raskola u Domovinskom pokretu, za sebe tražiti potpredsjedničko mjesto, rekao kako Most sigurno neće ulaziti u obračune nekih političkih stranaka te poručio – neka se sami dogovore!

Upitan za izbor novog čelnika Vrhovnog suda izjavio je da je Most za promjene i da se ‘ta bara treba pročistiti i malo dobiti zraka’.

– Sudačka klika pošto-poto želi zadržati postojeće stanje, kaže Petrov, dodavši kako ga ne iznenađuje da su na VS-u glas dali svom članu Marinu Mrčeli. Bilo bi pravo iznenađenje da su birali novog, drugačijeg, tko bi sustav poboljšao i učinio ga transparentnijim i pravednijim, ustvrdio je Božo Petrov, ali se nije izjasnio je li to kandidat predsjednika Zorana Milanovića, sudac Radovan Dobronić, nego će, kaže, pričekati raspravu.

I Petrov se usprotivio mogućnosti smanjenja minutaže govora za zastupnike, ali prije toga, ističe, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića očekuje da kaže kada će dovesti guvernera HNB-a Borisa Vujčića u Sabor zbog problema poput prešutnih minusa građana i inflacije.

Benčić: Prioritet platforme Možemo bit će Zakon o obnovi

Sandra Benčić istaknula je da će prioritet platforme Možemo biti Zakon o obnovi kako bi omogućio brzu i efikasnu obnovu.

Naša druga inicijativa bit će kodifikacija odluka u slučaju franak, što radimo u suradnji s bivšim zastupnikom Goranom Aleksićem, i definirali smo točke koje se moraju promijeniti u nizu zakonskih propisa kako bi ono što je slučaj franak donio kroz svoje presude ušlo u zakone i onemogućilo da se takva situacija nikada građanima nikada više ne ponovi, najavila je. Usto, napominje, predložit ćemo puno jaču regulaciju poslovanja agencija za naplatu potraživanja jer želimo da lihvarska praksa prema našim građanima prestane.

Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda RH, Benčić kaže kako im je važno da novi čelnik bude ‘motor transformacije pravosudnog sustava i rješavanja svih problema koji se u pravosuđu gomilaju već 30 godina’.

– To zaista mora biti osoba čvrstog karaktera, integriteta, vidimo da i sada, kao i prošli put ima kvalitetnih kandidata i nadamo se da ćemo ovaj put izabrati predsjednika, rekla je. Smatra da je sudac Dobronić jako dobar kandidat, ali da prvo žele čuti njegove stavove koje smatraju bitnima za transformaciju pravosudnog sustava.

U Hrvatski sabor se vratio i bivši bjelovarski župan Damir Bajs, koji je kao nezavisni izabran na listi SDP-a; međutim, formirao je Klub sa zastupnikom Fokusa Darijom Zurovcem i manjincem Veljko Kajtazijem tako da u parlamentu sada djeluje 14 zastupničkih klubova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Predstavljeno dopunjeno izdanje knjige ‘Bibliografija lista Mostarsko jutro’ / Bljesak.info

PRIJETIO MI JE MUŽ JEDNE PJEVAČICE: Jovana Jeremić je zbog britkog jezika bila u problemu