in

Najbolje za vaše lice: Predosti prirodne kozmetike

Slatka-Tajna.Eu

Prirodna kozmetika je sve više u trendu, a najčešće asocira na proizvode koji sadrže biljne sirovine (biljna ulja i ekstrakte, eterična ulja). Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome što se koriste prirodni sastojci vrlo slični sastavu kože

Proizvode obično biramo prema mirisu ili ambalaži. Gotovo svi kozmetički proizvodi u sebi imaju štetne mirise, konzervanse, boje, umjetne dodatke koji, kada ih nanesemo na kožu, ulaze putem krvotoka u naše tijelo, gdje mogu izazvati brojne reakcije poput crvenila kože, mučnina, glavobolja…

Upravo zato je prirodna kozmetika pravi odabir. Postoji znatan broj skeptičnih osoba, koje smatraju da je prirodna kozmetika neka novotarija, međutim, prirodna kozmetika je nastala mnogo stoljeća prije komercijalne kozmetike.

Svi sastojci i sama prirodna kozmetika se mogu pojesti, a kvalitetno djelovanje na kožu je nemjerljivo. Za razliku od komercijalne, prirodna kozmetika ima manji rok trajanja (ne sadrži konzervanse koji produžuju rok trajanja proizvoda). Također, prirodnu kozmetiku uglavnom možemo pronaći u apotekama ili bio apotekama. Tvari iz prirodne kozmetike koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje ćelije, što nije slučaj sa sintetskim sastojcima. Osim toga, komercijalna kozmetika sadrži konzervanse, kako bi proizvodi dugo vremena mogli stajati na policama trgovina, ali oni često iritiraju kožu i izazivaju alergije. Upravo zbog toga je nerijetko komercijalna šminka jeftinija i dostupnija, međutim, savjeti dermatologa uvijek idu u smijeru prirodne kozmetike. Posvetite svojoj koži njegu i ljubav, ona će vam vratiti.

Također, još jedna važna prednost prirodne kozmetike jeste što se prirodna kozmetika proizvodi bez ispitivanja na životinjama, te dolazi u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Napravite sami

Krema za lice

Potrebno: komadić voska veličine lješnika, 3 kašike susamovog ulja, 1 kašika destilovane ružine vodice, 15 kapi eteričnog ulja lavande
Priprema: Vosak istopiti na pari, dodati susamovo ulje, promiješati, a kada postane jednolično skloniti s vatre. Ohladiti uz stalno miješanje, dodavati kap po kap ružinu vodicu, na kraju ulje lavande i dobro promiješati. Držati i frižideru, najbolje u staklenoj teglici s poklopcem. Rok trajanja do četiri mjeseca.

Piling za lice

Potrebno: 2 kašičice morske soli, 50 ml maslinovog ulja, 1 kašičica lavandinog ulja, kašičica cvijeta kamilice
Priprema: Sastojke pomiješati, dobro umutiti i ostaviti na hladnom najmanje pola sata prije upotrebe. Smjesu nanijeti na čisto lice i vrat, te vrhovima prstiju, kružnim pokretima lagano izmasirati i isprati mlakom vodom.

Piling za tijelo

Potrebno: 6 kašika šećera, 1,5 dl maslinovog ulja, kašika limunovog soka, po 3-4 kapi aromatičnog ulja ruzmarina i lavande

Priprema: Sastojke sjediniti, dobro promiješati i prije tuširanja dobro istrljati tijelo od stopala nagore. Ostatak smjese potrošiti u narednih 15 dana.

Šta je veganska kozmetika?

Da bi neki proizvod bio vegan, on u sebi ne smije sadržati sastojke životinjskog porijekla, ali ni biti testiran na životinjama. To također podrazumijeva i da se proizvod ne prodaje u Kini, s obzirom na to da je u toj državi testiranje na životinjama obavezno. Veganska nije isto što i prirodna kozmetika, jer na veganskim proizvodima ne postoji oznaka koja garantira prirodnost, kvalitet i porijeklo svih sirovina.

The post Najbolje za vaše lice: Predosti prirodne kozmetike appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Preminuo bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i gradonačelnik Banja Luke Živko Radišić

Zeljković najavljuje tužbu protiv Begovića: “Zasluženo ga nema u reprezentaciji”