in

Fitch Ratings: Kreditni rejting Srbije ostao BB+ sa stabilnim izgledima

Slatka-Tajna.Eu

Agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije BB+ sa stabilnim izgledima.

Agencija navodi da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj je očuvana niska inflacija i stabilan devizni kurs, a devizne rezerve zadržane na visokom nivou i na kraju jula ove godine iznosile su 14,6 milijardi eura, što je 1,1 milijardu eura više u odnosu na kraj 2020. godine.

U svom septembarskom izvještaju, zbog snažnog oporavka domaće tražnje u prvoj polovini 2021. godine, Agencija je povećala prognozu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu na 6,3 posto, što je znatno više od njene prognoze iz marta.

Navodi se da je očuvan jak bankarski sektor, ostvaren rast kreditne aktivnosti, smanjeno učešće problematičnih kredita, kao i da su preduzete pravovremene i sveouhvatne fiskalne i monetarne mjere. Sve to zajedno značajno je pomoglo da se izbegnu veliki šokovi izazvani pandemijom korona virusa, napominje se u Izvještaju.

“Odgovorno vođenje ekonomske politike u prethodnim godinama i dobri ekonomski rezultati, ostvareni u periodu prije i zadržani tokom pandemije, rezultirali su postizanjem stabilnih i održivih javnih finansija, a efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi“, zaključuje Fitch.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ta agencija smatra da je povećanje učešća javnog duga u BDP-u samo kratkoročno, jer je nastalo zbog potrebe da se finansiraju mjere podrške za smanjenje posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19, te prognozira da se već od sljedeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju. Kao pozitivnu stranu, Agencija navodi da je prosječno vrijeme do dospijeća duga produženo na 6,7 godina, sa 6,1 godine koliko je iznosilo na kraju 2019. godine, kao i da je učešće duga denominovanog u stranoj valuti smanjeno za dva procentna poena i na kraju juna iznosilo oko 69 posto.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mandžin nogometni put, emotivni Dalić / Bljesak.info

NOVI IZGLED ODUŠEVIO MILICU TODOROVIĆ: Džejla Ramović kao lavica