Categories: Novosti

Brozović sjajnim golom donio Hrvatskoj važnu pobjedu u Bratislavi

Marcelo Brozović slavi sa suigračima

Foto: David W Cerny / REUTERS

Nakon remija s Rusijom u Moskvi hrvatska nogometna reprezentacija slavila je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kod Slovačke u Bratislavi pogotkom Marcela Brozovića u 86. minuti, čime je zadržala korak s Rusijom u borbi za prvo mjesto u skupini H.

U odnosu na utakmicu protiv Rusije u Moskvi prije tri dana, izbornik Zlatko Dalić napravio je čak pet promjena u početnoj postavi. I dok je ulazak Vide na poziciju stopera bio očekivan, on u Moskvi nije igrao zbog suspenzije, a Ivušić je debitirao na vratima zbog ozljede Livakovića, ulasci Ivanušeca, Oršića i Čolaka umjesto Pašalića, Perišića i Kramarića bili su taktičke naravi.

Sve te promjene donijele su agresivniji ulazak Hrvatske u utakmicu i veliki broj udaraca na vrata u prvih 20-ak minuta, a upravo je to nedostajalo u Moskvi. No, ti udarci nažalost nisu donijeli rezultat iako je pokušaj Oršića sa 20-ak metara u 10. minuti bio vrlo blizu, slavlje Vatrenih spriječila je greda. Novu priliku Hrvatska je imala u 19. minuti kada je Ivanušec odlično proigrao Čolaka, no vođa navale Hrvatske u Bratislavi je oklijevao pa je njegov pokušaj blokirao Škriniar.

Nakon obećavajućih 20-ak minuta Hrvatska kao da se ispuhala, a Slovačka je došla do daha te nekolio puta opasno zaprijetila. U 26. minuti Slovaci su dobro kombinirali po lijevoj strani, Mak je utrčao u kazneni prostor i uputio oštar udarac kojega je Ivušić sjajno obranio. Samo tri minute potom uslijedila je velika gužva u hrvatskom kaznenom prostoru, pucali su Šatka, Schranz i Kucka, no svi ti pokušaji su blokirani.

Pokušao je Dalić u nastavku vratiti inicijativu na stranu Hrvatske uvođenjem Livaje, Perišića, Pašalića u 55. i Kramarića u 62. minuti, no te izmjene nisu dale rezultat. Štoviše, u drugom poluvremenu prvu pravu priliku imala je Slovačka kada je u 73. minuti Mak oteo loptu neopreznom Vidi, poslao prizemni ubačaj na peterac gdje je stajao Boženik, no slovački napadač koji je ušao u igru 10-ak minuta ranije nije uspio zahvatiti loptu.

Imala je Slovačka izgledu priliku i u 83. minuti kada je Kucka slučajno poskliznuvši se otvorio priliku za udarac Jirke sa 20-ak metara, no Ivušić je opet bio siguran.

I kad se činilo kako utakmica plovi ka remiju bez golova, Hrvatska je povela u 86. minuti. Svježi Majer je izveo slobodni udarac s lijeve strane, Kucka nije uspio dobro raščistiti situaciju pred svojim golom, lopta je pala točno na nogu Brozovića koji je pucao iz prve sa 16 metara i pogodio sam donji desni kut nemoćnog Rodaka.

Iako je do kraja ostalo vrlo malo vremena, Slovačka je imala nekoliko izglednih situacija, ali istaknuo se Ivušić. Vratar Osijeka je prvo u 88. minuti vršcima prstiju odbio loptu preko grede nakon udarca Boženika sa 12 metara, samo minutu potom odbio je u korner i opasan pokušaj Kucke s više od 20 metara.

Na polovici kvalifikacija Hrvatska dijeli prvo mjesto na ljestvici s Rusijom, obje reprezentacije imaju po 10 bodova, slijedi Slovenija sa sedam, Slovačka je četvrta sa šest, dok su Malta i Cipar na dnu sa po četiri boda.

SLOVAČKA – HRVATSKA 0-1 (0-0)

Bratislava. Stadion Tehelne pole

GLEDATELJA: 7.000

SUDAC: Frankowski (Poljska)

STRIJELAC: 0-1 Brozović (86)

SLOVAČKA: Rodak – Pekarik (Strelec, 89), Šatka, Škriniar, Hancko – Lobotka; Mak (Jirka, 79), Kucka, Hamšik (Duda, 62), Weiss (Koscelnik, 79) – Schranz (Boženik, 62)

HRVATSKA: Ivušić – Juranović, Lovren, Vida, Sosa – Brozović, Kovačić (Majer, 84); Ivanušec (Perišić, 55), Vlašić (Pašalić, 55), Oršić (Kramarić, 62) – Čolak (Livaja, 55)

SKUPINA H

Slovačka – Hrvatska 0-1 (Brozović 86)

Cipar – Rusija 0-2 (Jerohin 6, Žemaletdinov 55)

Slovenija – Malta 1-0 (Lovrič 45-11m)

Ljestvica:

1. Rusija 5 3 1 1 8-4 10

2. Hrvatska 5 3 1 1 5-1 10

3. Slovenija 5 2 1 2 4-4 7

4. Slovačka 5 1 3 1 5-5 6

5. Malta 5 0 1 3 6-9 4

6. Cipar 5 1 1 3 1-6 4

90+4′ – nadoknada je bila opsada hrvatskog gola, ali izvukli smo se i to je kraj!

90′ – četiri minute sudačke nadoknade, pokazuje četvrti sudac

89′ – Ivušić brani opasan udarac slovačkog kapetana iz daljine!

87′ – Ivušić sjajno brani udarac Boženika nakon velike gužve u našem kaznenom prostoru!

86′ – ubačaj Majera, odbijena lopta dolazi do Brozovića, koji s ruba šesnaesterca trese mrežu!!! U 65. utakmici za vatrene zabio je svoj sedmi gol!

84 ‘ – zadnja zamjena kod Hrvatske, Kovačić ide van, ulazo Lovro Majer

83′ – Kovačić se zaigrao i izgubio loptu u opasnom prostoru, puca Duda, no ne preopasno za Ivušića

76′ – Opasno za Ivušića, tri na tri kontranapad Slovaka, Kucka malo iskosa srećom puca iz prve neprecizno

73′ – Vida jeftino prodaje loptu, ona dolazi do Maka, on ubacuje pred naš gol, gdje srećom nema nikoga da je ubaci u mrežu!

62 – opet zamjene, kod nas umjesto Oršića ulazi Kramarić, Slovaci su promijenili dvojicu, Boženik i Duda su ušli umjesto Schranza i Jamšika

60′ – puca Livaja, lopta od bloka u korner. Lopta iz kuta miluje Lovrena po glavi, no prolazi pored gola

57′ – odlično je Oršić uposlio Sosu na boku, on ubacuje nisko u peterac, nažalost nije bilo preopasno iako je izgledalo veoma potencijalno!

55′ – tri izmjene kod Hrvatske, ulaze Livaja, Perišić i Pašalić, izlaze Čolak, Ivanušec i Vlašić

53′ – sad kontra SLovaka, Vida pada i širi ruke dok akcija ide dalje, srećom sudac ipak svira prekršaj

51 ‘ – odličan ubačaj Oršića u peterac, skače Vida, no jako loše puca glavom

50′ – još ništa jako konkretno, ali aktivniji su hrvatski nogometaši i pritišću domaćine

46′ – počelo je drugo poluvrijeme!

43′ – idemo u kontru, ali slijedi niz nespretnih reakcija u situaciji koja je mirisala na šansu

34′ – velika bitka na sredini, lopta dolazi do Vlašića, koji iskosa kreće na gol, no puca iz prevelike daljine i preslabo

33 ‘ – nakon 10-ak minuta kreativne stanke prijetimo opet, puca Vlašić, no blok i korner, iz kojeg nije nastalo ništa

29′ – Ufff!!! Nakon slobodnog udarca velika gužva u hrvatskom šesnaestercu, Šatka, Schranz i Kucka uspjeli su tri puta pucati, no hrvatski igrači tijelima sva tri puta blokiraju loptu na putu prema golu! Domaćin je sad uspostavio ravnotežu, čak je dominantan protiv Vatrenih

26 – Velika šansa Slovačke! Robert Mak je iskosa ušao u naš kazneni prostor, no sjajno brani Ivušić!

22′ – sad polukontra Slovaka, lopta je došla na drugu sranu do Weissa, on upućuje jako opasan udarac u suprotne rašlje, no lopta odlazi uz vratnicu!

19′ – Najveća prilika Hrvatske! Odlično je Oršić izbacio u čistu priliku Čolaka, no on je bio za djelić sekunde prespor i očajničkim naporom udarac je blokirao Škriniar!

16′ – neoprezno gubimo loptu i skoro je u čistu šansu izašao Schranz, no u zadnji trenutak blokirao ga je Lovren. Nema čak ni kornera, jer lopta se odbila od slovačkog nogometaša

15′ – Rodak brani silidni prizemni dalekometni pokušaj Ivanušeca

11′ – opet udarac iz daljine iskupava Brozović!

10′ – Prilike gostiju! Polukontra Hrvatske, lopta je došla do Mislava Oršića, koji je mogao dodati, no odlučio je orpbati udarac s više od 20 metara i zatresao je gredu!

4′ – Prva prilika Hrvatske! Čolak je poslao povratnu loptu Brozoviću, koji s ruba šesnaesterca iz prve oprobava udarac, nažalost malo je neprecizan

1′ – počela je utakmica!

Izvode se nacionalne himne

Dalić iznenadio početnom postavom

– Čeka nas drukčija utakmica u odnosu na Rusiju, jer su iza Slovaka i nas teški susreti i naporna putovanja pa je bilo malo vremena za odmor i pripremu nove utakmice. Slovaci su u Sloveniji u drugom dijelu bili bolji, više trčali, imali više boljih prilika. Malo su promijenili sustav igre, igraju s više napadača, ali protiv Slovenije su malo zakazali u realizaciji. Čeka nas teška utakmica i pritom ne treba spominjati naše međusobne utakmice prije dvije godine. Situacija je drukčija, Slovačka se posložila, ima ambiciju i bit će nam neizvjesno i teško, najavio je današnji dvoboj izbornik Zlatko Dalić.

Nakon što su Rusiju propustili Luka Modrić i Ante Budimir, kao i nepozvani Bruno Petković i Ante Rebić, za Slovačku je otpao i golman Dominik Livaković, a očekuje se gotovo sigurno povratak lakše ozlijeđenog Domagoja Vide u stoperski par s Lovrenom. Ostaje za vidjeti hoće li izbornik promijeniti napadača ili će to opet biti Andrej Kramarić, s obzirom da to nije njegova idealna uloga, a ulazak u igru Marka Livaje na toj poziciji donio je dosta poleta Vatrenima u Moskvi, kao i ulazak Mislava Oršića i Luke Ivanušeca, koji bi također mogli kandidirati za početnu postavu. 

 Neizvjestan je nastup Joška Gvardiola

Vatreni će zaključiti ovaj mini-ciklus s tri utakmice domaćim dvobojem protiv Slovenije na Poljudu 7. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

KARLEUŠA PREKINULA INTERVJU, PA SE OBRATILA EDITI: Nakon prozivki, Jelena joj zapušila usta nikad surovije! (VIDEO)

Jelena Karleuša pred kamerama Republike odgovorila je pevačici Editi Aradinović! Nakon što je pevačica Edita…

31 minuta ago

Trebinjac Marko Spaić vedrim duhom bori se protiv hemofilije

TREBINJE - Ni hemofilija, ni problemi koji su ga prikovali za kolica, a zatim za…

45 minuta ago

Džejla Ramović priznala sve o svom zdravstvenom problemu: Morala je ići na operaciju (Video)

Džejla Ramović nedavno je govorila za Senzacija.ba, gdje je otvoreno progovorila o svojim zdravstvenim izazovima.…

2 sata ago

State Department kritizira irački zakon protiv homoseksualnosti

IlustracijaFoto: Izvor: / Shutterstock Američki State Department priopćio je da je zakon koji je u…

2 sata ago

Ni ona nije mogla da odoli: Ana Bekuta uradila estetsku korekciju na licu, pogledajte kako sada izgleda

Ana Bekuta vratila se u javni život, a i u žiri Zvezda Granda. Poslednjih nedelja…

3 sata ago

MAJA POKAZALA ZUBE STANISLAVU, PA GA ODUVALA UŽIVO U PROGRAMU: Uskoro će proći kao Filip Car

Maja Marinković je saznala za Stanislavove poglede ka Mioni, pa mu momentalno očitala bukvicu. Voditelj…

4 sata ago