in

Brozović sjajnim golom donio Hrvatskoj važnu pobjedu u Bratislavi

Slatka-Tajna.Eu

Marcelo Brozović slavi sa suigračima

Foto: David W Cerny / REUTERS

Nakon remija s Rusijom u Moskvi hrvatska nogometna reprezentacija slavila je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kod Slovačke u Bratislavi pogotkom Marcela Brozovića u 86. minuti, čime je zadržala korak s Rusijom u borbi za prvo mjesto u skupini H.

U odnosu na utakmicu protiv Rusije u Moskvi prije tri dana, izbornik Zlatko Dalić napravio je čak pet promjena u početnoj postavi. I dok je ulazak Vide na poziciju stopera bio očekivan, on u Moskvi nije igrao zbog suspenzije, a Ivušić je debitirao na vratima zbog ozljede Livakovića, ulasci Ivanušeca, Oršića i Čolaka umjesto Pašalića, Perišića i Kramarića bili su taktičke naravi.

Sve te promjene donijele su agresivniji ulazak Hrvatske u utakmicu i veliki broj udaraca na vrata u prvih 20-ak minuta, a upravo je to nedostajalo u Moskvi. No, ti udarci nažalost nisu donijeli rezultat iako je pokušaj Oršića sa 20-ak metara u 10. minuti bio vrlo blizu, slavlje Vatrenih spriječila je greda. Novu priliku Hrvatska je imala u 19. minuti kada je Ivanušec odlično proigrao Čolaka, no vođa navale Hrvatske u Bratislavi je oklijevao pa je njegov pokušaj blokirao Škriniar.

Nakon obećavajućih 20-ak minuta Hrvatska kao da se ispuhala, a Slovačka je došla do daha te nekolio puta opasno zaprijetila. U 26. minuti Slovaci su dobro kombinirali po lijevoj strani, Mak je utrčao u kazneni prostor i uputio oštar udarac kojega je Ivušić sjajno obranio. Samo tri minute potom uslijedila je velika gužva u hrvatskom kaznenom prostoru, pucali su Šatka, Schranz i Kucka, no svi ti pokušaji su blokirani.

Pokušao je Dalić u nastavku vratiti inicijativu na stranu Hrvatske uvođenjem Livaje, Perišića, Pašalića u 55. i Kramarića u 62. minuti, no te izmjene nisu dale rezultat. Štoviše, u drugom poluvremenu prvu pravu priliku imala je Slovačka kada je u 73. minuti Mak oteo loptu neopreznom Vidi, poslao prizemni ubačaj na peterac gdje je stajao Boženik, no slovački napadač koji je ušao u igru 10-ak minuta ranije nije uspio zahvatiti loptu.

Imala je Slovačka izgledu priliku i u 83. minuti kada je Kucka slučajno poskliznuvši se otvorio priliku za udarac Jirke sa 20-ak metara, no Ivušić je opet bio siguran.

I kad se činilo kako utakmica plovi ka remiju bez golova, Hrvatska je povela u 86. minuti. Svježi Majer je izveo slobodni udarac s lijeve strane, Kucka nije uspio dobro raščistiti situaciju pred svojim golom, lopta je pala točno na nogu Brozovića koji je pucao iz prve sa 16 metara i pogodio sam donji desni kut nemoćnog Rodaka.

Iako je do kraja ostalo vrlo malo vremena, Slovačka je imala nekoliko izglednih situacija, ali istaknuo se Ivušić. Vratar Osijeka je prvo u 88. minuti vršcima prstiju odbio loptu preko grede nakon udarca Boženika sa 12 metara, samo minutu potom odbio je u korner i opasan pokušaj Kucke s više od 20 metara.

Na polovici kvalifikacija Hrvatska dijeli prvo mjesto na ljestvici s Rusijom, obje reprezentacije imaju po 10 bodova, slijedi Slovenija sa sedam, Slovačka je četvrta sa šest, dok su Malta i Cipar na dnu sa po četiri boda.

SLOVAČKA – HRVATSKA 0-1 (0-0)

Bratislava. Stadion Tehelne pole

GLEDATELJA: 7.000

SUDAC: Frankowski (Poljska)

STRIJELAC: 0-1 Brozović (86)

SLOVAČKA: Rodak – Pekarik (Strelec, 89), Šatka, Škriniar, Hancko – Lobotka; Mak (Jirka, 79), Kucka, Hamšik (Duda, 62), Weiss (Koscelnik, 79) – Schranz (Boženik, 62)

HRVATSKA: Ivušić – Juranović, Lovren, Vida, Sosa – Brozović, Kovačić (Majer, 84); Ivanušec (Perišić, 55), Vlašić (Pašalić, 55), Oršić (Kramarić, 62) – Čolak (Livaja, 55)

SKUPINA H

Slovačka – Hrvatska 0-1 (Brozović 86)

Cipar – Rusija 0-2 (Jerohin 6, Žemaletdinov 55)

Slovenija – Malta 1-0 (Lovrič 45-11m)

Ljestvica:

1. Rusija 5 3 1 1 8-4 10

2. Hrvatska 5 3 1 1 5-1 10

3. Slovenija 5 2 1 2 4-4 7

4. Slovačka 5 1 3 1 5-5 6

5. Malta 5 0 1 3 6-9 4

6. Cipar 5 1 1 3 1-6 4

90+4′ – nadoknada je bila opsada hrvatskog gola, ali izvukli smo se i to je kraj!

90′ – četiri minute sudačke nadoknade, pokazuje četvrti sudac

89′ – Ivušić brani opasan udarac slovačkog kapetana iz daljine!

87′ – Ivušić sjajno brani udarac Boženika nakon velike gužve u našem kaznenom prostoru!

86′ – ubačaj Majera, odbijena lopta dolazi do Brozovića, koji s ruba šesnaesterca trese mrežu!!! U 65. utakmici za vatrene zabio je svoj sedmi gol!

84 ‘ – zadnja zamjena kod Hrvatske, Kovačić ide van, ulazo Lovro Majer

83′ – Kovačić se zaigrao i izgubio loptu u opasnom prostoru, puca Duda, no ne preopasno za Ivušića

76′ – Opasno za Ivušića, tri na tri kontranapad Slovaka, Kucka malo iskosa srećom puca iz prve neprecizno

73′ – Vida jeftino prodaje loptu, ona dolazi do Maka, on ubacuje pred naš gol, gdje srećom nema nikoga da je ubaci u mrežu!

62 – opet zamjene, kod nas umjesto Oršića ulazi Kramarić, Slovaci su promijenili dvojicu, Boženik i Duda su ušli umjesto Schranza i Jamšika

60′ – puca Livaja, lopta od bloka u korner. Lopta iz kuta miluje Lovrena po glavi, no prolazi pored gola

57′ – odlično je Oršić uposlio Sosu na boku, on ubacuje nisko u peterac, nažalost nije bilo preopasno iako je izgledalo veoma potencijalno!

55′ – tri izmjene kod Hrvatske, ulaze Livaja, Perišić i Pašalić, izlaze Čolak, Ivanušec i Vlašić

53′ – sad kontra SLovaka, Vida pada i širi ruke dok akcija ide dalje, srećom sudac ipak svira prekršaj

51 ‘ – odličan ubačaj Oršića u peterac, skače Vida, no jako loše puca glavom

50′ – još ništa jako konkretno, ali aktivniji su hrvatski nogometaši i pritišću domaćine

46′ – počelo je drugo poluvrijeme!

43′ – idemo u kontru, ali slijedi niz nespretnih reakcija u situaciji koja je mirisala na šansu

34′ – velika bitka na sredini, lopta dolazi do Vlašića, koji iskosa kreće na gol, no puca iz prevelike daljine i preslabo

33 ‘ – nakon 10-ak minuta kreativne stanke prijetimo opet, puca Vlašić, no blok i korner, iz kojeg nije nastalo ništa

29′ – Ufff!!! Nakon slobodnog udarca velika gužva u hrvatskom šesnaestercu, Šatka, Schranz i Kucka uspjeli su tri puta pucati, no hrvatski igrači tijelima sva tri puta blokiraju loptu na putu prema golu! Domaćin je sad uspostavio ravnotežu, čak je dominantan protiv Vatrenih

26 – Velika šansa Slovačke! Robert Mak je iskosa ušao u naš kazneni prostor, no sjajno brani Ivušić!

22′ – sad polukontra Slovaka, lopta je došla na drugu sranu do Weissa, on upućuje jako opasan udarac u suprotne rašlje, no lopta odlazi uz vratnicu!

19′ – Najveća prilika Hrvatske! Odlično je Oršić izbacio u čistu priliku Čolaka, no on je bio za djelić sekunde prespor i očajničkim naporom udarac je blokirao Škriniar!

16′ – neoprezno gubimo loptu i skoro je u čistu šansu izašao Schranz, no u zadnji trenutak blokirao ga je Lovren. Nema čak ni kornera, jer lopta se odbila od slovačkog nogometaša

15′ – Rodak brani silidni prizemni dalekometni pokušaj Ivanušeca

11′ – opet udarac iz daljine iskupava Brozović!

10′ – Prilike gostiju! Polukontra Hrvatske, lopta je došla do Mislava Oršića, koji je mogao dodati, no odlučio je orpbati udarac s više od 20 metara i zatresao je gredu!

4′ – Prva prilika Hrvatske! Čolak je poslao povratnu loptu Brozoviću, koji s ruba šesnaesterca iz prve oprobava udarac, nažalost malo je neprecizan

1′ – počela je utakmica!

Izvode se nacionalne himne

Dalić iznenadio početnom postavom

– Čeka nas drukčija utakmica u odnosu na Rusiju, jer su iza Slovaka i nas teški susreti i naporna putovanja pa je bilo malo vremena za odmor i pripremu nove utakmice. Slovaci su u Sloveniji u drugom dijelu bili bolji, više trčali, imali više boljih prilika. Malo su promijenili sustav igre, igraju s više napadača, ali protiv Slovenije su malo zakazali u realizaciji. Čeka nas teška utakmica i pritom ne treba spominjati naše međusobne utakmice prije dvije godine. Situacija je drukčija, Slovačka se posložila, ima ambiciju i bit će nam neizvjesno i teško, najavio je današnji dvoboj izbornik Zlatko Dalić.

Nakon što su Rusiju propustili Luka Modrić i Ante Budimir, kao i nepozvani Bruno Petković i Ante Rebić, za Slovačku je otpao i golman Dominik Livaković, a očekuje se gotovo sigurno povratak lakše ozlijeđenog Domagoja Vide u stoperski par s Lovrenom. Ostaje za vidjeti hoće li izbornik promijeniti napadača ili će to opet biti Andrej Kramarić, s obzirom da to nije njegova idealna uloga, a ulazak u igru Marka Livaje na toj poziciji donio je dosta poleta Vatrenima u Moskvi, kao i ulazak Mislava Oršića i Luke Ivanušeca, koji bi također mogli kandidirati za početnu postavu. 

 Neizvjestan je nastup Joška Gvardiola

Vatreni će zaključiti ovaj mini-ciklus s tri utakmice domaćim dvobojem protiv Slovenije na Poljudu 7. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OLIVERA I VUK MOB NAKON SUDA I CENTRA ZA SOCIJALNI RAD, DOŽIVJELI OBRT: Bivša reperova vjerenica objavom iznenadila sve! (FOTO)

Mandžin nogometni put, emotivni Dalić / Bljesak.info